Nieuwe vijfde krater in vulkaan op La Palma zorgt voor nog meer lavastromen

Nieuwe vijfde krater in vulkaan op La Palma zorgt voor nog meer lavastromen
Beeld: INVOLCRAN / Twitter

Nieuwe vijfde krater in vulkaan op La Palma zorgt voor nog meer lavastromen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De Cumbre Vieja-vulkaan heeft na vijf weken activiteit inmiddels vijf kraters of openingen en 10 lavastromen (coladas) die over het eiland La Palma stromen op zoek naar een weg richting de Atlantische Oceaan. De hoogte van de as- en gas-kolommen was zondag meer dan 3.200 meter. Er worden ook nog steeds aardbevingen gemeten zoals op zondag 80 bevingen en meer dan 150 sinds vrijdag die in sommige gevallen steeds heftiger worden en boven de 5 op de schaal van Richter komen.

Omdat na vijf weken gebleken is dat de vulkaan erg onvoorspelbaar is durven deskundigen niet te voorspellen hoe lang de vulkaanuitbarsting of het gedrag van de lavastromen nog zal duren. In veel gevallen loopt men achter de feiten aan maar is men wel voorbereid. Tegen dit natuurgeweld is echter niets te doen en het is redden wie zich redden kan.

Tot nu toe zijn er volgens het Europese aardobservatie Copernicus-programma 2.146 gebouwen verwoest of beschadigd door de lava en zijn er 65 kilometer aan wegen verwoest of beschadigd. De meest getroffen gemeenten zijn Los Llanos de Aridane, Todoque, El Paso en Tazacorte met 1.500 direct getroffen inwoners en waar meer dan 7.000 inwoners geëvacueerd zijn.

Het met lava bedekte gebied is inmiddels meer dan 901 hectare groot terwijl de lavastroom die de zee heeft bereikt inmiddels gegroeid is naar meer dan 32 hectare. Naast de nog steeds actieve vulkaanuitbarsting maken veel bewoners van het Canarische Eiland zich ook zorgen om de honderden aardbevingen die nog steeds geregistreerd worden.

Ga naar de inhoud