Nieuwe vijfde krater in vulkaan op La Palma zorgt voor nog meer lavastromen

Nieuwe vijfde krater in vulkaan op La Palma zorgt voor nog meer lavastromen
Beeld: INVOLCRAN / Twitter

Nieuwe vijfde krater in vulkaan op La Palma zorgt voor nog meer lavastromen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SANTA CRUZ – De Cumbre Vieja-vulkaan heeft na vijf weken activiteit inmiddels vijf kraters of openingen en 10 lavastromen (coladas) die over het eiland La Palma stromen op zoek naar een weg richting de Atlantische Oceaan. De hoogte van de as- en gas-kolommen was zondag meer dan 3.200 meter. Er worden ook nog steeds aardbevingen gemeten zoals op zondag 80 bevingen en meer dan 150 sinds vrijdag die in sommige gevallen steeds heftiger worden en boven de 5 op de schaal van Richter komen.

Omdat na vijf weken gebleken is dat de vulkaan erg onvoorspelbaar is durven deskundigen niet te voorspellen hoe lang de vulkaanuitbarsting of het gedrag van de lavastromen nog zal duren. In veel gevallen loopt men achter de feiten aan maar is men wel voorbereid. Tegen dit natuurgeweld is echter niets te doen en het is redden wie zich redden kan.

Tot nu toe zijn er volgens het Europese aardobservatie Copernicus-programma 2.146 gebouwen verwoest of beschadigd door de lava en zijn er 65 kilometer aan wegen verwoest of beschadigd. De meest getroffen gemeenten zijn Los Llanos de Aridane, Todoque, El Paso en Tazacorte met 1.500 direct getroffen inwoners en waar meer dan 7.000 inwoners geëvacueerd zijn.

Het met lava bedekte gebied is inmiddels meer dan 901 hectare groot terwijl de lavastroom die de zee heeft bereikt inmiddels gegroeid is naar meer dan 32 hectare. Naast de nog steeds actieve vulkaanuitbarsting maken veel bewoners van het Canarische Eiland zich ook zorgen om de honderden aardbevingen die nog steeds geregistreerd worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.