Wordt het deze 31 oktober de laatste keer dat Spanje het uur verandert?

Wordt het deze 31 oktober de laatste keer dat Spanje het uur verandert?
Beeld: 123rf

Wordt het deze 31 oktober de laatste keer dat Spanje het uur verandert?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober is het weer zo ver, dan draait Spanje en de rest van Europa het uurwerk een uur terug. Dit gebeurt al sinds 1996 elke laatste zondag van oktober om de werkdag aan de uren licht aan te passen. Deze keer gaan er echter stemmen op dat dit misschien wel de laatste keer kan zijn. Wat is er aan de hand?

Zondag 31 oktober om exact 3 uur ’s ochtends wordt de klok teruggedraaid naar 2 uur. Al een paar jaar is er in Europa een debat gaande of die maatregel effectief bewaard dient te worden. Want wanneer het uur verandert is het ’s ochtends vroeger licht, maar is het ’s avonds ook vroeger donker. Is het eindresultaat dan niet hetzelfde? Al sinds 2019 wacht men een beslissing af van de Europese commissie in welk land welke uurverandering zal gelden in de toekomst.

De uurverandering is namelijk wel degelijk van belang voor onze gezondheid. Opstaan wanneer het al licht is, is voordelig voor onze gemoedstoestand, en een gezonde geest en een gezond lichaam zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden. De experts houden voet bij stuk dat het winteruur voor een betere balans zorgt tussen het daglicht en het werkritme. Het zou ook beter zijn voor kinderen, bejaarden en zelfs huisdieren.

De jetlag na de uurverandering, wanneer geest en lichaam zich even moeten aanpassen, zou volgens diezelfde experts slechts een paar dagen mogen aanhouden. In tussen de 2 en 10 dagen volgt ook ons slaapritme de uurverandering.

Ook op het energieverbruik heeft de uurverandering een positieve invloed. Volgens cijfers bespaart men maar liefst 5% in het verbruik, wat gelijk staat aan een bedrag van bijna 350 miljoen euro, Zo’n 100 miljoen daarvan is huiselijk gebruik.

Het is af te wachten wat de Europese commissie beslist voor Spanje vanaf 2022. Een goede reden om deze uurverandering nog eens extra bewust te beleven!

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.