Jihadist die tijdens de ‘El Clásico’ een drone-aanval wilde uitvoeren pleit schuldig

Jihadist die tijdens de ‘El Clásico’ een drone-aanval wilde uitvoeren pleit schuldig
Beeld: Canva

Jihadist die tijdens de ‘El Clásico’ een drone-aanval wilde uitvoeren pleit schuldig

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De JIhadist M.Y.A. heeft maandag toegegeven dat hij met een drone een terroristische aanslag uit naam van de Islamitische Staat (IS) wilde uitvoeren tijdens een ‘El Clásico’ wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid in het Camp Nou voetbalstadion. De verdachte heeft erkent dat hij de IS-aanval had gepland en aanvaardt drie jaar celstraf.

M.Y.A. heeft toegegeven dat hij een drone-aanval wilde uitvoeren tijdens de meest bekeken voetbalwedstrijd ter wereld, de klassieker tussen FC Barcelona en Real Madrid. Het was tijdens de corona-pandemie dat M.Y.A. zijn gedrag veranderde en een autoritair en compromisloos persoon werd. Hij liet het gebruik van alcohol en drugs achter zich en wijdde zich aan het gebed. Op Facebook verspreidde hij verontrustte berichten die de aandacht trokken van de Islamitische Staat.

Na het eerste contact tussen M.Y.A. en een IS-lid verliep de communicatie niet meer via Facebook maar via Telegram, een berichtenservice die veel gebruikt wordt door de Islamitische Staat. Hem werd een plek in het paradijs beloofd als hij een aanslag zou plegen waarmee hij zijn leven zou zuiveren. M.Y.A. geloofde dat en besloot een terroristische aanval te plannen.

Dat moest gebeuren door middel van een drone waaraan een explosieve lading was bevestigd die daarna tijdens de ‘El Clásico’ in het Camp Nou tot ontploffing gebracht moest worden. De Guardia Civil kwam echter achter deze terroristische plannen en de agenten konden M.Y.A. op tijd arresteren om zo een nieuw bloedbad te voorkomen in Barcelona.

Ondanks de mogelijkheid dat hij deze terroristische daad wilde uitvoeren is het Openbaar Ministerie van menig dat de kans groter is dat hij gewapend met een mes de straat op zou gaan om mensen aan te vallen. Verder acht men bewezen dat M.Y.A. in staat was om naar het buitenland te reizen voor verdere training of het meevechten met de Islamitische Staat.

Ga naar de inhoud