Search
menu
Search

De meeste toeristen woningen in Spanje liggen in Andalusië, Catalonië en de Valencia regio

De meeste toeristen woningen in Spanje liggen in Andalusië, Catalonië en de Valencia regio
Beeld: Canva

De meeste toeristen woningen in Spanje liggen in Andalusië, Catalonië en de Valencia regio

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de bijgewerkte gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE blijkt dat de meeste woningen voor toeristisch gebruik te vinden zijn in de autonome regio’s Andalusië, Catalonië en de Valencia regio. Volgens het INE gaat het in heel Spanje om 321.496 woningen voor toeristisch gebruik terwijl dat rond dezelfde periode in 2021 nog 294.698 woningen waren. In totaal gaat het om 1,6 miljoen slaapplaatsen met gemiddeld per woning plaats voor vijf personen. Belangrijk is om te weten dat het hier om schattingen gaat, zoals onderaan dit artikel wordt uitgelegd.

Uit de INE-gegevens van oktober 2022 blijkt dat de regio Andalusië met 67.392 de meeste toeristen woningen heeft. Als tweede op de lijst staat Catalonië met 63.199 woningen voor toeristische gebruik gevolgd door de Valencia regio met 54.638 woningen en de Canarische Eilanden met 37.791 woningen terwijl dat aantal op de Balearen eilanden 29.237 toeristen woningen zijn.

Als we kijken naar provincies dan zijn de meeste toeristen woningen te vinden in de provincie Alicante (Costa Blanca) met 31.946 woningen gevolgd door de provincie Málaga (Costa del Sol) met 30.659 woningen, de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) met 26.458 woningen, Las Palmas (Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura) met 21.095 woningen, Barcelona met 18.953 woningen, Girona (Costa Brava) met 18.033 woningen en Santa Cruz de Tenerife (Tenerife, La Gomera, El Hierro en La Palma) met 17.673 woningen voor toeristisch gebruik.

Op onderstaande kaart van Spanje kun je door in te zoomen op een gebied per gemeente het aantal geschatte woningen voor toeristisch gebruik zien. Het gaat daarbij dus om een schatting zoals hieronder wordt uitgelegd. 

Hoe komt INE aan deze cijfers?

Het belangrijkste doel van deze experimentele statistiek is het schatten van het aantal toeristische accommodaties in Spanje, evenals hun capaciteit, om te beantwoorden aan de groeiende vraag naar informatie over dit onderwerp. Om de informatie te verkrijgen, wordt door het INE de webscraping-techniek gebruikt die via programma’s de gegevens extraheert van de drie meest gebruikte toeristische accommodatie platforms in Spanje. Wat betreft de geëxtraheerde accommodaties worden eerst de toeristische woningen geselecteerd in overeenstemming met de regelgeving ter zake van elke autonome gemeenschap. Vervolgens worden de woningen die op meer dan één platform aanwezig zijn geëlimineerd door middel van een algoritme dat duplicaten elimineert.

Ga naar de inhoud