Netwerk dat minderjarigen met elektrische steps als drugskoeriers gebruikte opgerold in de provincie Sevilla

Netwerk dat minderjarigen met elektrische steps als drugskoeriers gebruikte opgerold in de provincie Sevilla
Beeld: Guardia Civil / twitter

Netwerk dat minderjarigen met elektrische steps als drugskoeriers gebruikte opgerold in de provincie Sevilla

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De Guardia Civil heeft een drugsbende opgerold die drugs thuisbezorgde met steps die werden bestuurd door minderjarigen. Het gaat onder andere om de drug die in Spanje ‘karbuki’ heet. Het is een psychotroop die uit Marokko afkomstig is. Het wordt gemaakt van een medicijn dat tegen angst gebruikt wordt om de ontwenningsverschijnselen bij verslaafden te verminderen. 

De operatie heet Tifón-Crain en werd gestart op vier oktober. Er zijn zesentwintig personen aangehouden. Alle aangehoudenen behoren waarschijnlijk tot de bende ‘clan de los Fausto’, een familie bende die zich gevestigd heeft in de regio Aljarafe en die waarschijnlijk door een vrouw wordt geleid. Veertien gearresteerden moesten uiteindelijk voorkomen en tien van hen zijn in de gevangenis gezet. Bronnen van de Guardia Civil bevestigen het gewelddadige karakter van de bende. Er werd een wapen in beslag genomen en bij een verkeerscontrole probeerde één van de leden van de bende een politieagent aan te rijden. 

Precies dat incident, dat afgelopen februari plaatsvond, was de aanleiding voor het onderzoek naar de bende. Een speciale eenheid van de politie die misdrijven in rurale gebieden onderzoekt, begon verschillende delicten tegen personen te onderzoeken. Dit deden ze in Pilas, een gemeente van 14.000 inwoners dat 97 kilometer ten westen van Sevilla ligt. De politie vond verschillende voertuigen die normale verkeerscontroles wisten te ontlopen, doordat ze gewaarschuwd werden door middel van berichten in een  instant messaging-applicatie. 

Dit was mogelijk omdat één van de voertuigen toch per ongeluk bij de controle terecht kwam en de bestuurder vervolgens probeerde om een agent aan te rijden en zo aan de controle te ontsnappen. De bestuurder van de auto werd onderzocht en bleek verschillende punten van verkoop te hebben zowel in Pilas als in andere plaatsen in de buurt; Aznalcázar en Aznalcóllar. Daarnaast bleek hij ook een thuisbezorging service te hebben waarbij klanten de doses via berichtjes of belletjes bestelden. Het netwerk, dat voornamelijk uit vrouwen bestaat, had wel veel voorzorgsmaatregelen, waaronder punten om te worden gewaarschuwd voor politie. 

Ook werd duidelijk dat de organisatie contacten had met een andere organisatie in Alicante, die hen clonazepam leverde. Dat is een sterk anti-paniek medicijn dat veel verkocht wordt onder de  naam Rivotril en dat veel gebruikt wordt door drugsverslaafden. Dit is een gewild medicijn bij de maffia die het doorverkopen in Marokko, waar het gemixt wordt met hasj om ‘karkubi’ te maken. Dit is een erg gevaarlijk psychotoop dat het centraal zenuwstelsel beïnvloedt en hallucinaties en veranderingen in gedrag voortbrengt. Het medicijn werd in Spanje voor 120 euro aangekocht en vervolgens voor 250 euro weer doorverkocht in Marokko. 

De Guardia Civil vermoedt dat de nieuwe druk die van het medicijn gemaakt werd vervolgens weer meegenomen werd naar Spanje voor verkoop. Er zijn 200 gram van iets dat lijkt op ‘karkubi’ in beslag genomen, maar de bevestiging van de chemische analyse is er nog niet. Daarnaast zijn er ook 430 pillen van clonazepam, meer dan 200 gram cocaïne, heroïne, marihuana, hasj, gehakte tabak en 6.700 tabaksverpakkingen gevonden. Ook zijn er verschillende wapens, weegschaaltjes, 20.000 euro cash geld, een voertuig en elektrische steps in beslag genomen.

Ga naar de inhoud