Search
menu
Search

Sommige regio’s in Spanje hebben al tien jaar geen koude herfst gehad

Sommige regio’s in Spanje hebben al tien jaar geen koude herfst gehad
Beeld: via canva.com

Sommige regio’s in Spanje hebben al tien jaar geen koude herfst gehad

De herfst van 2022 was zeer warm en het begin van oktober 2023 was ook nieuws vanwege de extreme hitte, hoewel er na afloop regen viel. Maar hoe zijn de herfstseizoenen in Spanje in de loop der tijd geëvolueerd? Om deze vraag te beantwoorden heeft een Spaanse weerpagina de gegevens van talloze weerstations geanalyseerd en de conclusie is duidelijk: de herfst in Spanje wordt steeds warmer.

Om te controleren hoe de herfst in Spanje is geëvolueerd, zijn de gegevens van twee referentieperiodes vergeleken. De gemiddelden van de perioden 1961-1990 en 1991-2020 zijn berekend en de verschillen zijn berekend, zowel in temperatuur als in neerslag.

Uit de analyse blijkt dat de herfst in de praktijk in alle onderzochte stations warmer is dan 60 jaar geleden. Wat de neerslag betreft, is het antwoord ingewikkelder. Er zijn talloze stations waar de herfst droger en warmer is, maar een vergelijkbaar aantal stations heeft een warmere en vochtigere herfst.

Wanneer waren de warmste herfstseizoenen? Door de gegevens voor heel Spanje te analyseren, jaar na jaar, en de periode 1991-2020 als referentie te gebruiken, wordt het volgende duidelijk: de warmste herfstseizoenen hebben zich in de afgelopen 20 jaar voorgedaan.

De warmste herfst in Spanje was in 2022. Daarna volgen 2014 en 2006, met afwijkingen van meer dan 1 graad. Ook is te zien dat de koudste herfstseizoenen zich vooral in de jaren 60 en 70 hebben voorgedaan.

Er zijn delen van Spanje waar al meer dan een decennium sprake is van normale of warmer dan normale herfstseizoenen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Cuenca. In deze stad is er sinds 2010 geen koude herfst meer geweest. Dit patroon is ook te zien in andere nabijgelegen stations, zoals Albacete – Base Aérea en Teruel. 

Het binnenland-oosten van het vasteland is een van de regio’s die het meest te lijden heeft onder de verandering in temperaturen tijdens de herfst. In de rest van het land zijn er veel andere regio’s die sinds 2013 geen koude herfst meer hebben gehad, en de trend is duidelijk stijgend sinds de jaren 90, net als in Cuenca.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?