TikTok-moderators voegen zich bij Facebook en Instagram staking in Spanje

TikTok-moderators voegen zich bij Facebook en Instagram staking in Spanje
Beeld: via canva.com

TikTok-moderators voegen zich bij Facebook en Instagram staking in Spanje

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, is aangeklaagd door een dozijn Spaanse moderators. Deze moderators, die in dienst zijn van het bedrijf CCC Barcelona Digital Services, beweren dat hun werk schadelijk is voor hun mentale gezondheid. Ze zeggen dat ze dagelijks worden blootgesteld aan schokkend en gewelddadig materiaal, wat leidt tot stress, angst en depressie.

De moderators van Meta, die dagelijks blootgesteld worden aan schokkend en gewelddadig materiaal, beweren dat dit een negatieve impact heeft gehad op hun mentale gezondheid. Ze zeggen dat ze hebben moeten kijken naar gruwelijke beelden van moorden, onthoofdingen, verkrachtingen en zelfmoorden. Dit heeft geleid tot stress, angst en depressie, en zelfs tot zelfmoordpogingen.

Moderators van sociale mediaplatforms hebben al vaker geklaagd over de slechte omstandigheden waaronder ze werken. Ze worden blootgesteld aan schokkend en gewelddadig materiaal, en ze krijgen vaak te lage lonen. In Duitsland hebben moderators van Meta en TikTok onlangs hun krachten gebundeld om te strijden tegen deze problemen.

De moderators van TikTok in Spanje, die in dienst zijn van de onderaannemer Majorel, hebben nu ook een staking aangekondigd. De staking wordt georganiseerd door de vakbond SUT. De moderators eisen onder meer betere arbeidsvoorwaarden en meer bescherming tegen de negatieve impact van hun werk.

Deze staking is een nieuwe stap in de strijd van moderators voor hun rechten. Het is de eerste keer dat moderators van TikTok in Spanje staken. De staking is een teken dat de moderators zich niet langer laten uitbuiten.

De staking is ook een belangrijke ontwikkeling voor de sociale media-industrie. Het toont aan dat de moderators niet langer bereid zijn om in slechte omstandigheden te werken. Het is te hopen dat de staking zal leiden tot verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden en bescherming van moderators.

Ga naar de inhoud