Waar zijn de 500 euro biljetten in Spanje?

Waar zijn de 500 euro biljetten in Spanje?
Beeld: Pixabay

Waar zijn de 500 euro biljetten in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Waar zijn de 500 euro biljetten in Spanje vraagt men zich af. De biljetten worden in Spanje ook wel “binladen” genoemd en ook de Spaanse Bank zegt dat de afgelopen zes jaar tenminste 60 miljoen 500 euro biljetten met een waarde van 30 miljard euro uit het straatbeeld zijn verdwenen. Maar volgens dezelfde Banco de España zijn er nog steeds 33 miljoen biljetten met een waarde van 500 euro in omloop in Spanje.

Jaren geleden werden de 500 euro biljetten “binladen” (toen deze nog leefde) genoemd omdat iedereen wist dat ze bestonden maar veel mensen er nooit een gezien hadden laat staan in bezit heeft gehad. Dat is niet alleen in Spanje het geval maar in de hele euregio waar meer dan 50% van de inwoners heeft aangegeven dat ze nog nooit een 500 euro biljet hebben gezien.

Ook de Spaanse belastingdienst weet dat er nog heel veel 500 euro biljetten in omloop zijn en meent dat deze bij een klein maar rijk deel van de bevolking in handen is. Veel van deze 500 euro biljetten zijn “verstopt” want het is geld dat makkelijk te verplaatsen is vanwege de waarde en lage gewicht per biljet.

Vanaf komende lente (2019) zullen er door de nationale banken in de eurolanden geen 500 euro biljetten meer gedrukt en in omloop gebracht gaan worden. Terwijl de 500 euro biljetten langzaam zullen verdwijnen zullen de vernieuwde 100 en 200 euro biljetten in omloop gebracht worden op 28 mei.

Volgens de Banco de España was er in 2012 nog voor 46,5 miljard euro aan 500 euro biljetten in omloop maar is dat anno 2018 gezakt naar 16,5 miljard euro.

Ondanks dat bijna geen enkele winkel of geen enkel bedrijf 500 euro biljetten accepteert (al gebeurt dat wel vaker in Spanje en minder vaak in Nederland en België) is en zal het altijd een wettig betaalmiddel blijven. Ook na afschaffing van het gebruik van deze 500 euro biljetten kunnen ze nog ingewisseld worden bij de banken en omgeruild worden voor kleinere biljetten. De kans is wel groot dat er vragen gesteld worden als iemand met een flinke stapel aan komt zetten.

Volgens de Europese Bank waren er halverwege oktober nog 520,7 miljoen 500 euro biljetten in omloop in Europa wat inhoudt dat slechts 6,3% van deze biljetten zich bevinden in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.