Opening Spaanse skistations onzeker door gebrek aan sneeuw en corona-crisis

Opening Spaanse skistations onzeker door gebrek aan sneeuw en corona-crisis
Beeld: Formigal op dit moment / infonieve.es

Opening Spaanse skistations onzeker door gebrek aan sneeuw en corona-crisis

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wat gaat er gebeuren met het skiseizoen 2020/2021 in Spanje, dat is de vraag bij veel skiërs waar geen definitief antwoord op te geven is. Feit is dat op veel plaatsen te weinig of helemaal geen sneeuw ligt en de weersomstandigheden dusdanig zijn dat de sneeuwkanonnen geen sneeuw kunnen maken. Daarbij komen ook nog de corona-maatregelen en de reisrestricties die het bijna onmogelijk maken om de skistations in ieder geval voor de kerst te openen.

Veel mensen weten het wellicht niet maar in Spanje kan goed geskied worden tijdens de wintermaanden. Zo heeft Spanje in totaal 34 skigebieden die jaarlijks zo’n zes miljoen skifanaten aantrekken en elk jaar wordt dat aantal meer. Ook de internationale skifanaten weten Spanje steeds meer te vinden op zoek naar ‘iets anders’ maar nog steeds is het deel buitenlanders slechts 10%. 

De Spaanse skigebieden zijn te vinden in Asturië, Cantabrië, Galicië, Castilië en León, La Rioja, Catalonië, Aragón, Comunidad de Madrid en Andalusië. De meeste pistes liggen echter in de Pyreneeën, te weten in Aragón (Huesca) en Catalonië (Lerida). De meest spectaculaire is misschien wel de Sierra Nevada (Granada) in Andalusië: skiën met uitzicht op de zee en Afrika en op slechts een uurtje van de stranden.

Maar de meeste skistations zullen eind november of begin december zoals elk jaar de liften niet in werking kunnen zetten omdat er simpelweg geen sneeuw is. Het sneeuwgebrek is niet het enige probleem want de sneeuwkanonnen kunnen ook geen sneeuw aanmaken en daarnaast zorgen de reisrestricties en de vele corona-maatregelen ervoor dat veel skiërs niet naar hun favoriete pistes kunnen reizen, op dit moment.

Het zal de eerste keer in elf jaar tijd zijn dat het skiseizoen officieel niet eind november van start zal gaan. Normaal gesproken kan er vanaf eind november en/of begin december al geskied worden bij diverse skistations in de Pyreneeën en in Andalusië maar dit jaar zal dat anders zijn.

In de skistations Candanchu en Formigal heeft men voor al het personeel een ERTE (tijdelijke ontslagen) aangevraagd terwijl andere skistations de openingsdata hebben uitgesteld of nog helemaal niets bekend hebben gemaakt. 

Op Infonieve.es is te lezen dat veel skistations nog de openingsdata van 4, 5, 6, 11, 12, 19 of 21 december hanteren maar de vraag is of dat gehaald zal worden. Andere skistations hebben simpelweg geen data bekend gemaakt.

Zoals op de webcams te zien is ligt er praktisch geen sneeuw bij de bekendste skigebieden zoals Formigal (klik), Candanchu (klik), Baqueira Beret (klik), La Molina (klik) en de Sierra Nevada (klik).

Ga naar de inhoud