Talaiotische cultuur op Menocra officieel kandidaat voor Unesco-werelderfgoed

Talaiotische cultuur op Menocra officieel kandidaat voor Unesco-werelderfgoed
Beeld: Pixabay

Talaiotische cultuur op Menocra officieel kandidaat voor Unesco-werelderfgoed

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MENORCA – ‘Menorca Talayótica’ is nu officieel de Spaanse kandidaat voor de Unesco Werelderfgoed voor 2022. De proclamatie vond plaats op de laatste dag van de 87e bijeenkomst van de ‘Consejo de Patrimonio Histórico’, online gehouden op 19 en 20 november. Veel van de overblijfselen van de Talaiotische Periode zijn op Menorca te bezoeken zoals een van de bekendste, de Naveta des Tudons.

De Talaiotische cultuur of Talaiotische periode is de naam die wordt gebruikt om de samenleving te beschrijven die bestond op de Gymnesische eilanden (de meest oostelijke Balearen) tijdens de ijzertijd. 

De oorsprong ervan dateert uit het einde van het tweede millennium voor Christus toen de onjuist genoemde Pre-Talaiotische Cultuur een crisis onderging en evolueerde naar de Talaiotische Cultuur. De naam is afgeleid van de taula (tafel in het Catalaans), het meest voorkomende en karakteristieke bouwwerk uit de prehistorische periode van de Balearen.

In de Talaiotische periode werden veel constructies, dorpen en monumenten gebouwd waarvan enkele nu na duizenden jaren nog zichtbaar zijn. Op Menorca is onder andere de megalitische grafkamer Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek) te bezoeken.

Andere archeologische bezienswaardigheden (er zijn er meer dan 1.500 op het eiland) zijn o.a. de Talayotisch dorpen Torre d’En Galmés, Son Catlar, Talatí, Torralba d’en Salort en Trepucó, de necròpolis van Cala Morell of die van Calescoves en de Coloms grot.

Ga naar de inhoud