Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (83)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (83)
Beeld: ingezonden

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (83)

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven.

We hebben de afgelopen maanden diverse nationaliteiten in onze B&B gehad. Met allemaal konden we ons aardig redden in het Nederlands, Engels of Spaans. De laatste gast kwam uit Frankrijk en deze meneer sprak alleen maar Frans. Onze kennis van de Franse taal is nihil. Gelukkig was deze meneer hier al op voorbereid en bracht een vertaal machientje mee. Dat is best even wennen om via zo’n apparaatje te communiceren, maar na een tijdje wordt het makkelijker en is het een grappige manier van praten met elkaar.

Afgelopen dinsdagochtend checkte deze meneer uit en een uur later stond de werkploeg klaar om aan de afgesproken klussen te beginnen. De houten balken die het dak van de veranda gaan ondersteunen zijn gemonteerd. Een deel van de werkploeg heeft “monocapa” gesmeerd op de achtergevel. Monocapa is een stucmiddel voor buiten. We willen graag een combinatie hebben van stucwerk en een natuurstenen muur. Rondom de ramen en deuren hebben we bijvoorbeeld een rand met stucwerk, een ander deel van de gevel is helemaal gestuct en daartussen hebben we alleen tussen de natuurstenen gevoegd.

Aan de voorkant van het huis is de oude pleisterlaag al voor een groot deel verwijderd, ook hier gaan we natuurstenen met stucwerk combineren. Bovendien komt hier aan de onderkant een soort lambrisering van lokaal marmer, “Crema Marfil” genoemd. Dit marmer heeft een hele mooie crème kleur en zal goed combineren met het stucwerk en natuursteen. We plaatsten het marmer om de muur te beschermen tegen optrekkend vocht en regen. Veel Spaanse huizen zijn direct op zand gebouwd en vooral in de winter heb je dan veel last van optrekkend vocht.

Ondertussen zijn de temperaturen genormaliseerd en dat betekent dat we de verwarming aan hebben want het is flink afgekoeld. We verwarmen het huis met vloerverwarming en alle slaapkamers hebben een fancoil, zodat als gasten dat willen de kamer kunnen bij verwarmen. Het is voor ons de eerste keer dat we een huis hebben met vloerverwarming en het is nog even zoeken hoe we het energieverbruik zo laag mogelijk kunnen houden in combinatie met het comfortabel warm te houden. Saludos Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud