Search
menu
Search

Hoe groot is de kans op de hoofdprijs bij de El Gordo kerstloterij?

Hoe groot is de kans op de hoofdprijs bij de El Gordo kerstloterij?
Beeld: AI-beeld / redactie

Hoe groot is de kans op de hoofdprijs bij de El Gordo kerstloterij?

Elk jaar rond Kerstmis nemen honderdduizenden Spanjaarden deel aan deze beroemde loterij, in de hoop een van de felbegeerde prijzen te winnen. Maar laten we eerlijk zijn, de kans om te winnen is klein. Heel klein. Maar dat betekent niet dat we niet kunnen dromen van het winnen van El Gordo, de hoofdprijs van de Kerstloterij. Laten we eens kijken naar de cijfers en proberen te begrijpen wat onze kansen echt zijn.

De Kerstloterij, ook wel bekend als ‘Lotería de Navidad’, is een Spaanse traditie die teruggaat tot de 18e eeuw. Het is een van de grootste loterijen ter wereld en staat bekend om zijn enorme prijzenpot en lange duur. De trekking vindt elk jaar plaats op 22 december en duurt gemiddeld vier uur, waarbij de winnende nummers worden gezongen door de kinderen van het Colegio San Ildefonso, een beroemde school in Madrid.

De populariteit van de Kerstloterij is te danken aan het feit dat het niet alleen een kansspel is, maar ook een sociale gebeurtenis. Veel Spanjaarden kopen samen met familie, vrienden of collega’s een lot, waardoor de spanning en opwinding nog groter worden. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar goede doelen, waardoor het kopen van een lot ook nog eens een goed doel dient.

Het is geen verrassing dat de Kerstloterij elk jaar weer voor een enorme hype zorgt in Spanje. Winkels, bars en zelfs straatverkopers bieden loten aan en overal zie je mensen die hun geluk beproeven. Het is een nationale obsessie geworden en sommige Spanjaarden besteden zelfs hun hele maandsalaris aan loten, in de hoop op de grote prijs. Maar wat zijn nu eigenlijk onze kansen om te winnen? Laten we eens kijken naar de cijfers.

El Gordo: De hoofdprijs waar iedereen van droomt

El Gordo, oftewel “de dikke”, is de bijnaam van de hoofdprijs van de Kerstloterij. Dit jaar bedraagt de prijs maar liefst 4 miljoen euro per serie, wat betekent dat als je een heel lot hebt, je 400.000 euro wint. Maar laten we niet te snel juichen, want de kans om deze prijs te winnen is slechts 0,001%.

Volgens de Real Sociedad Matemática Española zijn er elk jaar 100.000 verschillende nummers in de loterij, wat betekent dat de kans om het winnende nummer te hebben 1 op 100.000 is. En aangezien er 170 series van elk 100.000 loten worden verkocht, is onze kans om de hoofdprijs te winnen slechts 0,001%.

Maar laten we het positief bekijken: je hebt meer kans om El Gordo te winnen dan de jackpot van de Amerikaanse Powerball-loterij (1 op 292 miljoen). Dus wie weet, misschien heb je toch nog een klein beetje geluk aan jouw kant.

Zijn er ‘geluksnummers’ in de Kerstloterij?

Sommige mensen geloven dat bepaalde nummers vaker voorkomen in de Kerstloterij en dus meer kans hebben om te winnen. Maar is dit echt waar? Volgens de statistieken is het nummer dat het vaakst is gevallen in de geschiedenis van de Kerstloterij 15558, maar dit betekent niet dat dit nummer meer kans heeft om in de toekomst te winnen. Het blijft een kansspel en elke combinatie van nummers heeft evenveel kans om te winnen.

Andere prijzen en kansen

Natuurlijk is de hoofdprijs niet de enige prijs die je kunt winnen in de Kerstloterij. Er zijn ook nog andere prijzen te winnen, zoals de tweede en derde prijs, vierde en vijfde prijs en verschillende kleinere prijzen. Laten we eens kijken naar de kansen om deze prijzen te winnen.

Tweede en derde prijs

Het tweede en derde prijs van de Kerstloterij zijn respectievelijk 1,25 miljoen euro en 500.000 euro per serie. Dit betekent dat als je een heel lot hebt, je 125.000 of 50.000 euro wint. Maar net als bij El Gordo, zijn de kansen om deze prijzen te winnen erg klein.

Voor het tweede en derde prijs zijn er elk jaar 99 winnende nummers, wat betekent dat de kans om een van deze prijzen te winnen 99 op 100.000 is, oftewel 0,099%. Dit lijkt misschien een hogere kans dan El Gordo, maar het blijft nog steeds een kleine kans.

Net als bij de El Gordo, zijn er geen specifieke nummers die meer kans hebben om te winnen bij de tweede en derde prijs. Het blijft een kansspel en elke combinatie van nummers heeft evenveel kans om te winnen.

Vierde en vijfde prijs

De vierde en vijfde prijs van de Kerstloterij zijn respectievelijk 200.000 en 60.000 euro per serie. Dit betekent dat als je een heel lot hebt, je 20.000 of 6.000 euro wint. Hoewel dit niet zo’n grote prijs is als de hoofdprijs, zijn de kansen om deze prijzen te winnen iets groter.

Voor de vierde en vijfde prijs zijn er elk jaar 999 winnende nummers, wat betekent dat de kans om een van deze prijzen te winnen 999 op 100.000 is, oftewel 0,999%. Dit lijkt misschien een hogere kans dan de andere prijzen, maar het blijft nog steeds een kleine kans.

Net als bij de andere prijzen, zijn er geen specifieke nummers die meer kans hebben om te winnen bij de vierde en vijfde prijs. Het blijft immers een kansspel en alle combinaties hebben evenveel kans om te winnen.

Andere prijzen

Naast de grote prijzen zijn er ook nog verschillende kleinere prijzen te winnen in de Kerstloterij. Zo zijn er acht prijzen van 1.000 euro per serie en 1.794 prijzen van 200 euro per serie. Hoewel de kans om deze prijzen te winnen iets groter is, zijn de bedragen natuurlijk ook veel lager.

Voor de prijzen van 1.000 en 200 euro zijn er respectievelijk 9.999 en 179.399 winnende nummers. Dit betekent dat de kans om een van deze prijzen te winnen 9.999 op 100.000 is voor de 1.000 euro prijs en 179.399 op 100.000 voor de 200 euro prijs. Dit komt neer op een kans van 9,999% en 17,9399% om een van deze prijzen te winnen.

Ga naar de inhoud