Kersttoespraak koning Felipe VI verwijst naar publieke en morele integriteit in Spanje

Kersttoespraak koning Felipe VI verwijst naar publieke en morele integriteit in Spanje
Beeld: Casa de S.M. el Rey

Kersttoespraak koning Felipe VI verwijst naar publieke en morele integriteit in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Traditiegetrouw heeft ook de Spaanse koning Felipe VI op kerstavond (nochebuena) zijn televisietoespraak gehouden, alweer zijn achtste sinds dat hij koning werd. Dit jaar was het opnieuw een vreemd maar ook moeilijk jaar voor de koning en het Spaanse koningshuis na aanhoudende schandalen rondom zijn vader, de voormalige koning Juan Carlos, maar ook vanwege de aanhoudende corona-pandemie. De koning verwijst naar publieke en morele integriteit bij instellingen en dringt erop aan dat de wetten gerespecteerd moeten worden. Hij vierde echter ook de vaccinatiecampagne in Spanje en loofde opnieuw het gezondheidspersoneel.

Met geen woord werd zijn vader, de voormalige koning Juan Carlos, vermeld in de toespraak. En dat op een moment dat er gespeculeerd wordt dat Juan Carlos vanuit Abu Dhabi, waar hij al anderhalf jaar in een zelfverbanning verblijft, terug zal keren naar Spanje of Portugal. Ondanks de problemen van zijn vader roept Felipe VI op om de wetten altijd te respecteren waarbij hij aangeeft dat instellingen, zowel in de politiek als het koningshuis, voorbeelden moeten zijn van openbare en morele integriteit. Iedereen in Spanje moet de wetten respecteren en naleven, zei Felipe VI vrijdagavond.

Natuurlijk had Felipe VI ook iets te zeggen over de corona-pandemie want dit is zijn tweede kersttoespraak op een moment dat het aantal besmettingsgevallen enorm hoog is. Niet alleen looft Felipe VI de vaccinatiestrategie van Spanje waar 90% van de bevolking vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd is in één jaar tijd maar zegt hij ook dat de situatie dit jaar heel anders is terwijl hij ook benadrukt dat het gevaar nog niet geweken is en het virus nog steeds onder ons. 

Felipe VI had zet zoals in 2020 lovende woorden voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt terwijl hij ook de hoge energiekosten even kort aanhaalde. Verder sprak hij over het 40 jaar bestaan van de democratie in Spanje en natuurlijk de gevolgen van de vulkaanuitbarsting op La Palma.

De koning had een blauw pak aan, iets wat ook als traditie gezien wordt terwijl hij in 2020 een grijsachtig pak droeg. Verder was ook de kamer waar Felipe IV zijn toespraak hield veranderd, in plaats van de traditionele Salón de Audiencias in het Zarzuela-paleis naar een kleinere zaal die daarnaast is gelegen die minder opvallend gedecoreerd is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.