Search
menu
Search

De bekendste Spaanstalige kerstliedjes (video’s)

via canva.com & freepik
Beeld: via canva.com & freepik

De bekendste Spaanstalige kerstliedjes (video’s)

“Feliz Navidad” wie kent dit liedje van José Feliciano nu niet. Waarschijnlijk is dit het bekendste Spaanse kerstlied aller tijden, maar er zijn meer van dit soort Spaanse liedjes, bekend en minder bekend. We zetten er een aantal op een rij zodat je niet alleen hoeft te luisteren naar Wham, Band Aid, Mariah Carey, Paul McCartney, Ed Sheeran & Elton John en Chris Rea. Ken jij deze liedjes al?

José Feliciano – Feliz Navidad

Ok, hij is geen Spanjaard, maar hij heeft wel recht op de eerste plaats met zijn ultieme Spaanse kerstlied “Feliz Navidad”. José Feliciano is een Puerto Ricaanse zanger en sinds zijn geboorte blind, iets wat hem echter niet stopte om gitaar te spelen. Hoewel de zanger vele internationale hits heeft gehad is zijn uit 1971 stammende lied “Feliz Navidad” het bekendste van allemaal.

Raphael – El Tamborilero

Raphael is een Spaanse zanger die eigenlijk Rafael Martos Sánchez als naam heeft, maar als artiestennaam Raphael gebruikt omdat dit internationaler klinkt. In 1965 deed Raphael mee als Spaanse vertegenwoordiger aan het Eurovisiesongfestival met zijn lied “Yo soy aquel”. Het jaar daarvoor in 1965 nam hij een Spaanse versie op van het bekende in het Engels gezongen kerstlied “The little drummer boy” met als titel “El pequeño tamborilero”.

Mecano – Un año más

Mecano was een Spaanse band die werd opgericht in 1980 met als zangeres Ana Torroja en de twee broers Nacho Cano en José-Maria Cano. De grootste hit die ook internationale bebeknd is geworden was “Hijo de la luna”, maar het uit 1988 stammende kerstlied “Un año más” is in Spanje een klassieker.

Gloria Estefan – Más allá (Navidad)

Gloria Estefan is natuurlijk wereldberoemd als Cubaans-Amerikaanse zangeres en had vele hits waaronder misschien de bekendste “Conga”. Buiten liedjes in het Engels heeft ze ook diverse albums opgenomen in het Spaans. Deze liedjes hebben een Latijns-Amerikaans ritme en zijn vaak compleet anders dan de Engelse liedjes. Een van deze liedjes is “Más allá”, een typisch kerstlied over vrede, familie en geluk.

Manolo Escobar – Rin Rin

Manuel Garcia Escobar is beter bekend als zanger Manolo Escobar (niet te verwarren met de drugsbaron uiteraard). Naast bekende liedjes als “Y viva Espana”, “Mi carro”, en “Porompompero” heeft hij ook diverse kerstliedjes gezongen waarvan het bekendste ongetwijfeld “Rin Rin” is, een kerstlied in een copla Andalusia stijl, olé!

Los del Rio – Macarena (kerstversie)

Wie kent dit lied met de daarbij horende danspasjes nu niet. “Macarena” is een lied dat om de zoveel jaren weer uit de kast wordt gehaald. Dit uit Andalusië komende zangduo heeft al vele hits gehad in Spanje, maar werd eigenlijk pas wereldberoemd na 1993 toen ze de hit “Macarena” uitbrachten. Deze werd in 1996 geremixt in een moderne versie en geschiedenis was geschreven. De hele wereld danste de Macarena-dans en dus werd er ook een kerstversie uitgebracht. Dansen maar!

Serrat & Sabina – Canción de Navidad

Een van de recentste Spaanse kerstliedjes is afkomstig van de zangers Joan Manuel Serrat en Joaquin Sabina. Dit duo heeft al vele hits samen gezongen waaronder het in 2011 opgenomen “Cancion de Navidad”.

Gipsy Kings – Los peces en el rio

Olé Olé daar gaan we met de overal bekende Gipsy Kings. Uiteraard kent iedereen de klassiekers “Bamboléo” of “Djobi Djoba” en “Volare”, maar de Frans/Spaanse gitaarband heeft ook een kerstlied opgenomen. “Los peces en el rio” begint langzaam, maar gaat daarna verder in de typische Gipsy Kings stijl, een combinatie van rumba catalana en Spaanse flamenco. Lekker swingen dus. Overigens hebben de Gipsy Kings geweldige relaxte gitaarmuziek voor degene die dat nog niet wisten.

Andere Spaanstalige kerstliedjes zijn:

Edurne – Siempre es navidad junto a ti

Danna Paola y Morat – Dulce Navidad

Raphael (+artiesten) – Contigo todo el año es Navidad

India Martínez – La estrella de la Navidad

La Oreja de Van Gogh – La luz que nace en ti

MijaresYuriPandoraArianna y Tatiana – Ven a cantar

Ga naar de inhoud