Wat heeft het Romeinse ‘Sol Invictus’ te maken met het moderne Kerstmis?

Wat heeft het Romeinse ‘Sol Invictus' te maken met de moderne Kerstmis?
Beeld: AI-beeld / redactie

Wat heeft het Romeinse ‘Sol Invictus’ te maken met het moderne Kerstmis?

Kerstmis draait om kerstbomen, kerststerren, sneeuw, kerststallen en de Kerstman in een slee met rendieren. Het beeld van de Kerstman in een rood pak is wereldwijd bekend, maar het was Coca-Cola dat dit iconische beeld in de jaren dertig wereldwijd bekend maakte na het gebruik daarvan in een reclamecampagne. Maar Kerstmis zelf gaat terug tot aan de Romeinse tijd en hun zongod ‘Sol Invictus’.

Kerstmis en ‘Sol Invictus’ hebben allebei te maken met de winterzonnewende, het moment waarop de dagen weer beginnen te lengen. In de Romeinse tijd werd dit moment gevierd met de feestdag Sol Invictus, ofwel “de geboortedag van de onoverwonnen zon”. De Romeinen geloofden dat de zongod Sol Invictus de duisternis en de kou overwon en dat zijn geboortedag een teken was van hoop en nieuw begin.

In de 4e eeuw na Christus werd het christendom de officiële godsdienst van het Romeinse Rijk. De christelijke leiders wilden de Romeinen aanmoedigen om het christendom te omarmen, en daarom besloten ze om de feestdag Sol Invictus te vervangen door een christelijke feestdag. Ze kozen 25 december als datum voor deze nieuwe feestdag, omdat dit de datum was waarop Sol Invictus werd gevierd.

Op deze manier hoopten de christelijke leiders dat de Romeinen de feestdag Sol Invictus zouden blijven vieren, maar dan met een christelijke betekenis. De geboorte van Jezus Christus werd geassocieerd met de geboorte van de zon, en zo werd Kerstmis geboren.

Er zijn nog steeds enkele parallellen te zien tussen Kerstmis en Sol Invictus. Beide feestdagen worden gevierd met lichtjes, versieringen en cadeaus. Beide feestdagen staan symbool voor hoop en nieuw begin.

Of Kerstmis nu echt een christelijk feest is of een heidens feest dat is omgedoopt tot een christelijk feest, is onderwerp van discussie. Wat wel zeker is, is dat Kerstmis en Sol Invictus nauw met elkaar verbonden zijn.

Romeinen in Spanje

De Romeinse aanwezigheid in Spanje begon in 206 voor Christus, tijdens de Tweede Punische Oorlog. Scipio Africanus, een Romeinse generaal, versloeg de Carthagers in de Slag bij Ilipa, waardoor Rome de controle kreeg over het zuiden van Spanje.

In de daaropvolgende decennia breidden de Romeinen hun controle geleidelijk uit over de rest van Spanje. In 19 v.Chr. veroverde Augustus, de eerste keizer van Rome, het noorden van Spanje, waarmee het hele Iberische schiereiland onder Romeinse heerschappij kwam te staan.

De Romeinen bleven in Spanje tot de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Christus. In die tijd had Spanje zich ontwikkeld tot een belangrijk deel van het Romeinse Rijk. De Romeinen introduceerden hun taal, cultuur en wetgeving in Spanje, en ze hadden een grote invloed op de ontwikkeling van het land.

De Romeinen waren het meest aanwezig in het zuiden en midden van Spanje. In deze gebieden bouwden ze steden, wegen, aquaducten en andere infrastructuur. Ze introduceerden ook nieuwe landbouwtechnieken en handelsnetwerken.

De Romeinse aanwezigheid in Spanje had een diepgaande invloed op de ontwikkeling van het land. De Romeinen legden de basis voor de moderne Spaanse taal, cultuur en samenleving.

Enkele van de belangrijkste Romeinse steden in Spanje zijn de onderstaande. Deze steden waren belangrijke centra van cultuur, politiek en handel. Ze zijn nog steeds bewaard gebleven en zijn populaire toeristische bestemmingen.

  • Augusta Emerita (het huidige Mérida) in Extremadura
  • Tarraco (het huidige Tarragona) in Catalonië
  • Italica (het huidige Santiponce) in Andalusië
  • Corduba (het huidige Córdoba) in Andalusië
Ga naar de inhoud