skip to Main Content
Drones van het kadaster vinden in de provincie Tarragona meer dan 57.000 illegale constructies

Drones van het kadaster vinden in de provincie Tarragona meer dan 57.000 illegale constructies

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – De Spaanse belastingdienst heeft in samenwerking met het Spaanse kadaster vanuit de lucht met speciale drones een groot deel van de provincie Tarragona uitgekamd om de gegevens van het kadaster te controleren met de werkelijkheid. Daarbij heeft men bij 137 gemeenten reeds 57.000 illegale constructies gevonden.

De Spaanse belastingdienst en het kadaster hebben op dit moment in de provincie 74% van de 184 gemeenten (dat zijn er dus 137) vanuit de lucht gecontroleerd waarbij nu al meer dan 57.000 onregelmatigheden zijn gevonden. Het gaat dan om zwembaden (4.000 illegaal gebouwde), verbouwingen en nieuwe aanbouw (meer dan 16.500) die niet geregistreerd staan en dus zonder vergunning hebben plaatsgevonden of het illegaal gebruik maken van grond voor woondoeleinden terwijl dat niet mag (meer dan 23.300).

Het uitbreiden van of verbeteren van een woning zorgt er ook voor dat deze een meerwaarde krijgt en dat er dus in principe meer onroerend goed belasting afgedragen dient te worden. Het niet aankondigen van verbouwingen en/of nieuwbouw en dat zonder vergunning doen kan boetes opleveren tussen de 60 en 6.000 euro waarbij een gemeente ook kan eisen dat iets wordt afgebroken.

Volgens de krant Diari de Tarragona heeft de Spaanse belastingdienst alleen in de provincie Tarragona met 30.000 onregelmatigheden reeds 23,5 miljoen euro extra opgehaald aan boetes. Men verwacht met het nieuwe aantal van meer dan 57.000 onregelmatigheden dit bedrag kan gaan oplopen tot 50 miljoen euro.

De drones van de fiscus en het kadaster vliegen nog steeds rond boven de provincie Tarragona waarbij de komende maanden onder andere de volgende gemeenten nog bezocht zullen worden: Salou, Cambrils en Vila-seca en andere kleinere gemeenten zoals Cunit, Altafulla, Les Borges del Camp, Ulldecona, Tivenys, Querol en Riudecanyes.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Hoe zouden ze dat hebben gedaan zonder de wet te overtreden? Met een drone mag je immers niet over bewoonde gebieden vliegen. Of geldt de wet niet voor de wetgever?

  1. Ik denk dat als je dit voor de rechtbank brengt, de rechter kan beslissen dat de bewijzen onontvankelijk worden verklaard op basis van ‘onwettige wijze verkregen’. Plus dit is ook nog schending van privacy. Maar: ‘men’ kan ook bvb verklaren dat de bewijzen visueel ontdekt zijn , dus niet met behulp van bvb een drone

 2. Ik kocht een gebouw van een politie agent in 2007 die 20 jaar eigenaar was. Die verklaarde bij de notaris en de rechtbank dat hij mij het grondstuk verkocht conform de grenzen kadaster. Maar voor de gemeente om buren te vriend te houden verklaarde hij dat ik in war was. En in catalunya zitten kadaster en register niet op 1 lijn. Het is een chaos. Zelf gemeente melde mijn papieren achitect niet in kadaster. Dus illegaal is de overheid van spanje zelf door de chaos die ze zelf maken. Kadaster en register beide zijn niet in orde. En voor mij part vliegen 1000 keer met die drone over. Want er staan ook gebouwen in kadaster die niet bestaan waar belasting over wordt betaald maar daar hoor je niks over. Kan dit zwart op wit bewijzen.

 3. Boetes voor ilegale bouw, dwz zonder vergunning kan alleen door de gemeente worden opgelegd. Het kadaster kan alleen met een naheffing komen over de niet gedeclareerde bebouwing (na het aanpassen van het kadastrale plan van de bebouwing) over de laatste 4 jaar. Het kadaster zelf kan geen boetes opleggen.

 4. Een goed initiatief. Op die manier komt er weer veel geld vrij voor meer de Spaanse ouderdomsvoorzieningen en andere zaken.

  1. Een ander voordeel is dat men de illegale bebouwingen kan vinden, voor ze verkocht worden aan een onwetende buitenlander die dan volop de prijs mag betalen, wanneer het uitkomt dat hun gebouw illegaal is of illegale aanbouwingen had. Zijn genoeg ingetrapt met grote gevolgen.

   1. Als een Spanjool een woning wil kopen gaat hij normaal naar het kadaster . En vraag daar of deze woning hypotheek vrij is. Want een hypotheek staat op de woning , dus als die woning koopt krijg je de nog niet afbetaalde hypotheek er gratis bij. Een hoop banken vragen bij een hypotheek versterking dan ook om zo´n bewijs van het kadaster.
    Dus als via achterdeurtjes met privé leningen denkt goedkoop een woning te kopen kijk dan uit en ga van je zelf even bij het kadaster langs.

    1. Je bedoelt neem ik aan een SPANJAARD 😉 Je hoeft niet naar een kadaster, dat doet de notaris voor je, dat is deze verplicht om te doen Of er schuden zijn etc.

     1. Dat heb ik toch anders mee gemaakt in Jerez de la Frontera. en in Chipiona dus beide in de provincie Cadiz.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken