Spectaculaire wandeling in Spanje: Congosto de Mont-rebei in de Pyreneeën

Oeps ... foto ontbreekt!

Spectaculaire wandeling in Spanje: Congosto de Mont-rebei in de Pyreneeën

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA/LERIDA – Elke SpanjeVandaag lezer heeft inmiddels wel van de Caminito del Rei in Málaga gehoord, een spectaculair en gerestaureerd wandelpad maar (bijna) niemand kent een nog spectaculairder wandelpad aan de andere kant van Spanje, in de provincie Huesca in Aragón en Lerida in Catalonië: het Congost de Mont-rebei wandelgebied met wandelpaden door de bergachtige natuur in de Pyreneeën en door uitgehakte bergen, uitzicht op een stuwmeer, een spectaculaire hangbrug en twee houten trappen verticaal tegen een berg. Deze route staat ook wel bekend om de hoogtevrees route oftewel “la ruta del vértigo”.

Daar waar iedereen denkt dat het Caminito del Rei wandelpad in Málaga, ooit een van de gevaarlijkste ter wereld, spectaculair is moet zeker eens naar de provincies Huesca in de deelstaat Aragón of de provincie Lerida in Catalonië reizen om daar de Congost de Mont-rebei (ook wel genoemd desfiladero de Mont-rebei) te wandelen.  Dit natuurgebied wordt doorkruist door de rivier Noguera Ribagorzana die verantwoordelijk is voor de vorming van het Sierra del Montsec gebergte.

Dit gebergte vormt een natuurlijke grens tussen de deelstaten Aragón en Catalonië en de wandelaar kan aan beide kanten aan de wandeling beginnen. Gedurende de wandeling loop je tevens langs het stuwmeer van Canelles welke spectaculair tussen de bergen gelegen is en zeker in de lente goed gevuld is met water.

Het gaat met recht om een spectaculair natuurgebied waar het dal soms maar 20 meter breed is en waar bergwanden te vinden zijn van meer dan 500 meter steil omhoog. Gedurende de wandeling zijn er enkele interessante punten zoals het uit de bergwand gehakte wandelpad aan de kant van Catalonië, door de mens uitgehakte tunnels, een hangbrug met een diepte van 40 meter en de spectaculaire houten trappen tegen de verticale bergwanden. De route is te voet te doen maar ook een groot deel met de kajak en zelf met de fiets (maar niet het hele stuk) voor diegene die daarvan houden.

bbb89d8c84fe9ce2acd516df7b916c0f
Pixabay

Bekijk via deze link (Wikiloc) een kaart van de wandeling.

De wandeling

De wandeling kan het beste begonnen worden bij de Albergue de Montfalcó nabij het dorp Viacamp in de provincie Huesca (Aragón) waar je (enigszins moeilijk) met de auto kunt komen. Deze wandeling kan echter ook begonnen worden aan de kant van Catalonië bij de parkeerplaats van La Masieta in de provincie Lerida. LET OP: volgens lezers is de weg naar de Alberque 15 km lang en zit deze vol gaten, stijgers en klimmers van 15% en kan deze weg als gevaarlijk betiteld worden.

Het eerste stuk van de wandeling kan als normaal omschreven worden over een wandelpad in de natuur met mooie panoramische vergezichten en hier en daar banken om te genieten van de flora en fauna. Aangekomen bij het 30 kilometer lange Canelles stuwmeer wordt de eerste bergwand overwonnen met de eerste van de twee houten trappen. Niet veel verder weg volgt de tweede houten trappen stellage die langer en spectaculairder is dan de eerste trappen. Uiteindelijk kom je uit bij de hangbrug over de Noguera Ribagorzana rivier die daarnaast de grens vormt tussen Aragón en Catalonië.

Als je daarna verder loopt kom je op de GR-1 wandeling die op sommige delen uitgehakt is in de soms wel 500 meter hoge bergwanden. Uiteindelijk kom je nog over een tweede hangbrug waarna deze route eindigt bij de parkeerplaats van la Masieta (Lleida) waar je de route kunt eindigen of weer kunt terugkeren om naar het beginpunt en je auto te gaan. In totaal duurt de route ongeveer 5 tot 6 uur maar als je regelmatig stopt of zelfs even gaat zwemmen dan duurt de route uiteraard langer.

De wandeling zelf is ongeveer 8 kilometer lang dus voor de getrainde wandelaars niet veel maar voor de weekendwandelaars net genoeg. Tijdens de wandeling wordt er een hoogteverschil afgelegd van 390 meter maar dat gaat zo geleidelijk dat de wandelaar daar niet veel van merkt.

Wellicht is de wandeling niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees want je dient een hangbrug over een diepte van 40 meter te bewandelen en dan uiteraard de houten trappen verticaal tegen een bergwand. Ook is de route niet echt geschikt om met kinderen of honden te wandelen aangezien er af en toe behoorlijke dieptes zijn zonder dat het wandelpad is afgeschermd. Het hele wandelgebied is zoals vaak in Spanje perfect aangegeven met borden, informatiepanelen en indicatiepalen.

Congost de Mont-rebei

De hoogtevrees trappen

Deze wandeling is niet alleen geweldig om te lopen vanwege de natuur, het stuwmeer, de rivier en mooie bergen maar ook vanwege de hangbrug en zeker weten de twee houten trappen tegen de bergwand.

Een van de trappen heeft een hoogteverschil van 25 meter en is 70 meter lang aangezien deze kriskras omhoog loopt tegen de bergwand. De tweede trap is maar liefst 106 meter lang om kriskras een hoogteverschil van 40 meter te overbruggen. Deze twee trappen zijn ongetwijfeld de meeste spectaculaire onderdelen van de wandeling al moet gezegd worden dat de hangbrug ook niet verkeerd is. De traptreden zijn van hout en slechts 80 centimeter breed en daarnaast bevestigd door middel van een ijzeren stellage tegen de bergwand. De trappen zijn afgeschermd van de diepte door een reling van hout en dik ijzerdraad.

De trappen zijn volgens velen de hoogtepunten van de hele wandeling en kunnen omschreven worden als iets wat je niet zo vaak ergens anders zult zien. Het was uiteraard een heel karwei om de houten trappen te realiseren maar de veiligheid staat boven alles en daarnaast is de natuur zoveel mogelijk gerespecteerd en werd er zoveel mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt.

_MG_6906_1

Al met al gaat het hier om een spectaculaire en niet al te moeilijke wandelroute die vanwege het feit dat deze niet zo dichtbij toeristengebieden ligt, zoals de Caminito del Rei in Málaga, minder bekend is maar daarom zeker niet minder spectaculair. Volgens sommigen is de route in Huesca/Lerida zelf veel spectaculairder en spannender dan de koningsroute in het zuiden van Spanje.

Ga naar de inhoud