Na sneeuw, kou, regen en wind wordt het nu tot 30 graden warm in Spanje

Na sneeuw, kou, regen en wind wordt het nu tot 30 graden warm in Spanje
Beeld: 123rf (aangepast)

Na sneeuw, kou, regen en wind wordt het nu tot 30 graden warm in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Januari is wat betreft de meteorologie een vreemde maand te noemen. Eigenlijk is het een vier-jaargetijden maand geworden met vier stormen met verschillende namen met hun karakteristieken en nu zomerse temperaturen met maxima van 30 graden op het Spaanse vasteland.

Het nieuwe jaar is met recht vreemd begonnen in Spanje met praktisch alle weersverschijnselen in slechts 25 dagen. Terwijl de maand en het jaar koud en met heel veel sneeuw begon, zal de eerste maand van het jaar eindigen met zomerse temperaturen tot 30 graden in het zuiden van het land wat 10 graden meer is dan wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Nu de stormen Filomena (sneeuw en kou), Gaetan en Hortense (regen en wind) en Ignacio (wind) Spanje hebben verlaten is het tijd voor kalmte en kan men even op adem komen van al het weergeweld de afgelopen 25 dagen.

Zoals de Spaanse weerdienst Aemet aangeeft zal het vanaf dinsdag warm gaan worden op veel plaatsen in het land. Daarbij hebben we het over temperaturen die normaal gesproken deze tijd van het jaar gemeten worden op de Canarische Eilanden maar die de komende dagen ook te merken zullen zijn langs de Middellandse Zeekust, op de Balearen maar ook langs de Atlantische Oceaan in het normaal gesproken koude en natte noorden.

De Aemet spreekt over maximale temperaturen tot 30 graden wat waarschijnlijk gehaald zal worden in de regio Murcia of in het zuiden van de provincie Alicante waar 28 en 26 graden voorspeld zijn, net zo warm als op Tenerife en Gran Canaria. 

De hoogste temperaturen op het Spaanse vasteland zullen geregistreerd worden in het zuiden van de regio Catalonië in de provincie Tarragona, in de autonome regio’s Valencia, Murcia en Andalusië, op de Balearen eilanden maar ook in de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland in het noorden en noordwesten van het land waar het kwik kan stijgen tot 22 graden.

Er kan gesproken worden van een gemiddelde temperatuur van rond de 13 tot 15 graden in heel Spanje wat warmer is dan normaal. Maar het zal niet van lange duur zijn want volgens de Aamet is de kans groot dat de temperaturen het komende weekend weer gaan dalen en dat er weer regen aankomt.

50 graden verschil

Als wetenswaardigheid en om aan te geven dat januari 2021 meteorologisch gezien een gekke maand is haalt deze website aan dat er een temperatuurverschil van meer dan 50 graden gemeten zal worden. Dat wil zeggen, van de laagste temperatuur die gemeten werd van -25,4 graden in Bello (Teruel) op 12 januari naar maxima tussen de 26 en 28 graden of meer die geregistreerd gaan worden de komende dagen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.