Na sneeuw, kou, regen en wind wordt het nu tot 30 graden warm in Spanje

Na sneeuw, kou, regen en wind wordt het nu tot 30 graden warm in Spanje
Beeld: 123rf (aangepast)

Na sneeuw, kou, regen en wind wordt het nu tot 30 graden warm in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Januari is wat betreft de meteorologie een vreemde maand te noemen. Eigenlijk is het een vier-jaargetijden maand geworden met vier stormen met verschillende namen met hun karakteristieken en nu zomerse temperaturen met maxima van 30 graden op het Spaanse vasteland.

Het nieuwe jaar is met recht vreemd begonnen in Spanje met praktisch alle weersverschijnselen in slechts 25 dagen. Terwijl de maand en het jaar koud en met heel veel sneeuw begon, zal de eerste maand van het jaar eindigen met zomerse temperaturen tot 30 graden in het zuiden van het land wat 10 graden meer is dan wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Nu de stormen Filomena (sneeuw en kou), Gaetan en Hortense (regen en wind) en Ignacio (wind) Spanje hebben verlaten is het tijd voor kalmte en kan men even op adem komen van al het weergeweld de afgelopen 25 dagen.

Zoals de Spaanse weerdienst Aemet aangeeft zal het vanaf dinsdag warm gaan worden op veel plaatsen in het land. Daarbij hebben we het over temperaturen die normaal gesproken deze tijd van het jaar gemeten worden op de Canarische Eilanden maar die de komende dagen ook te merken zullen zijn langs de Middellandse Zeekust, op de Balearen maar ook langs de Atlantische Oceaan in het normaal gesproken koude en natte noorden.

De Aemet spreekt over maximale temperaturen tot 30 graden wat waarschijnlijk gehaald zal worden in de regio Murcia of in het zuiden van de provincie Alicante waar 28 en 26 graden voorspeld zijn, net zo warm als op Tenerife en Gran Canaria. 

De hoogste temperaturen op het Spaanse vasteland zullen geregistreerd worden in het zuiden van de regio Catalonië in de provincie Tarragona, in de autonome regio’s Valencia, Murcia en Andalusië, op de Balearen eilanden maar ook in de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland in het noorden en noordwesten van het land waar het kwik kan stijgen tot 22 graden.

Er kan gesproken worden van een gemiddelde temperatuur van rond de 13 tot 15 graden in heel Spanje wat warmer is dan normaal. Maar het zal niet van lange duur zijn want volgens de Aamet is de kans groot dat de temperaturen het komende weekend weer gaan dalen en dat er weer regen aankomt.

50 graden verschil

Als wetenswaardigheid en om aan te geven dat januari 2021 meteorologisch gezien een gekke maand is haalt deze website aan dat er een temperatuurverschil van meer dan 50 graden gemeten zal worden. Dat wil zeggen, van de laagste temperatuur die gemeten werd van -25,4 graden in Bello (Teruel) op 12 januari naar maxima tussen de 26 en 28 graden of meer die geregistreerd gaan worden de komende dagen.

Ga naar de inhoud