Oxfam Intermón waarschuwt voor meer armoede vanwege pandemie in Spanje

Oxfam Intermón waarschuwt voor meer armoede vanwege pandemie in Spanje
Beeld: 123rf

Oxfam Intermón waarschuwt voor meer armoede vanwege pandemie in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de organisatie die strijdt tegen honger in de wereld en die ontwikkeling bevordert Oxfam International, zal de pandemie ervoor zorgen dat Spanje te maken krijgt met een ongekende armoede. Volgens Oxfam Intermón zal de corona-crisis ervoor zorgen dat er een stijging is van één miljoen inwoners van het land die onder de armoedegrens zullen leven waarvan 790.000 in ernstige armoede en het totaal stijgt naar 10,9 miljoen inwoners onder de armoedegrens.

De corona-pandemie heeft, net zoals in andere landen, ook in Spanje de meest kwetsbare inwoners getroffen en Oxfam Intermón verwacht dat een ongekend aantal mensen onder de armoedegrens zal komen te leven. 

Vanwege de corona-pandemie zal de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter worden, niet alleen in Spanje maar overal op de wereld. De economische ongelijkheid is door de corona-crisis enorme toegenomen, aldus Oxfam Intermón in het jaarrapport over de economische ongelijkheid in de wereld.

Zo schrijft Oxfam Intermón dat de rijkste duizend mensen ter wereld weer op het niveau zitten van voor de corona-crisis. Maar tegelijkertijd meldt Oxfam Intermón dat het armste kwart van de wereldbevolking waarschijnlijk tien jaar nodig zal hebben om te herstellen van de corona-crisis.

In Spanje spreekt Oxfam Intermón over een armoedepercentage dat van 20,7% naar 22,9% stijgt wat betekent dat één miljoen mensen meer onder de armoedegrens leven. Als iemand onder de armoedegrens is gekomen heeft men de beschikking over 24 euro per dag om rond te komen, iets wat betrekking heeft op 10,9 miljoen inwoners van Spanje volgens Oxfam Intermón.

Oxfam Intermón schrijft verder dat door de ERTE (tijdelijke ontslagen) voorkomen is dat er nog meer mensen armer zijn geworden in Spanje. Datzelfde geldt ook voor het vitaal inkomen (Ingreso Minimo Vital) dat op dit moment 160.000 van de 850.000 verwachte huishoudens heeft bereikt. Daardoor zijn 277.000 personen van extreme armoede gered in Spanje.

Ga naar de inhoud