Search
menu
Search

Rederij Baleària bouwt eerste elektrische ferry zonder uitstoot

Rederij Baleària bouwt eerste elektrische ferry zonder uitstoot
Beeld: Baleària

Rederij Baleària bouwt eerste elektrische ferry zonder uitstoot

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De Spaanse rederij Baleària bouwt aan een nieuwe elektrische boot. Die ferry zal worden ingezet tussen Ibiza en Formentera en zal 80 procent minder broeikasgassen uitstoten. Het moet de eerste elektrische ferry van Spanje worden die een traject van bijna 7,1 km gaat afleggen. De toekomstige zero-emissie ferry werd tijdens de Fitur toerismebeurs in Madrid gepresenteerd.

Het bedrijf Baleària, dat instaat voor het ferry transport tussen de verschillende eilanden van de Balearen, stelde afgelopen woensdag de bouw van een nieuw type ferry voor. Het gaat om een elektrische ferry vrij van vervuilende uitstoot in en nabij de haven. De nieuwe boot zal worden ingezet tussen de havens van Ibiza en Formentera, en reizigers een meer eco-efficiënte en duurzame reis aanbieden. Bovendien wordt de boot een waar laboratorium voor het gebruik van groene waterstof.

Het nieuwe schip is in de maak in de scheepswerf van Armón de Vigo (Galicië) en zal het eerste zijn met een nuluitstoot bij het binnenkomen en buitengaan van de havens van Ibiza en Formentera. Dit dankzij de elektrische batterijen die zich tijdens de oversteek vol laden. Naast het gebruik van die batterijen staat het diesel-elektrisch systeem van aandrijven ook toe om de voortgang te optimaliseren en zowel lawaai als uitstoot te beperken. In vergelijking met andere boten op die route zal de nieuwe ferry zo maar liefst 80 procent minder broeikasgassen uitstoten.

De presidente van het bestuur van de Balearen, Francina Armengol, bedankte het bedrijf Baleària omwille van haar inzet omtrent projecten die te maken hebben met waterstof. Ze prees het werk om “een Balearen op te bouwen die competitiever, innovatiever, economisch diverser en vooral resistenter zijn, met andere woorden beter aangepast aan de klimaatverandering.”

Voor de passagiers mikt men op extern comfort, vooral omwille van het zomeraanbod. Er zullen terrassen zijn op verschillende hoogte om van het zeezicht te genieten, chill out zones, een grote bar met DJ post en douches om je even te verfrissen. In totaal is er plaats voor 350 personen en 14 vrachtwagens. De nieuwe boot meet 83 meter bij 15 en zal aan een snelheid van 12,5 knopen varen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?