Het Alhambra in Granada wil ontruiming dozijn bezette grotten naast het monument

Het Alhambra in Granada wil ontruiming dozijn bezette grotten naast het monument
Beeld: Canva

Het Alhambra in Granada wil ontruiming dozijn bezette grotten naast het monument

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – Wie avontuurlijk en/of jong genoeg is, weet misschien wel van het bestaan van tientallen grotwoningen nabij het centrum van Granada. De hellingen van de heuvel recht tegenover het monumentale Alhambra is bezaaid met grotten. Het merendeel daarvan wordt illegaal bewoond. Vanuit het Alhambra komt de vraag een dozijn van die grotten te ontruimen uit angst voor problemen.

Het wereldberoemde Alhambra werd gebouwd tussen de 12e en de 15e eeuw. Het was het paleis waar de Moorse koningen tot rust kwamen. Het is gebouwd als een koninklijk dorp. Siertuinen, moestuinen, patio’s en gebouwen vormen er een wonderbaarlijk samenspel.

Recht tegenover en rond dit paleis zijn echter tientallen grotten in de rotswand uitgehouwen. Sommige daarvan zijn binnenin net kleine huisjes, compleet met badkamer en elektriciteit. Het merendeel van die grotten wordt vandaag de dag illegaal bewoond.

Het beheer van dat Alhambra vraagt deze week de ontruiming van een dozijn grotten die zich op publiek terrein bevinden. Een tijdje terug klaagde het paleis al enkele illegale nederzettingen aan. Men wees toen op het “grote risico voor de bewoners van de berg naast de rivier Darro, vanwege mogelijke instortingen in de bezette woningen”.

De vraag wordt nu herhaald omwille van “het fysieke welzijn van de bezetters, de publieke veiligheid en het behoud van de beschermde zone”. De gemeente slaagde er al in 11 grotten bij de Barranco Bermejo te sluiten. De grotten bij de bron van El Avellano (De Hazelaar) konden voorlopig niet worden gesloten omdat daarin bewoners aanwezig waren.

Afgelopen 4 januari brak nog brand uit in een van de grotten. De brandweer, de lokale politie en het veiligheidspersoneel van het Alhambra rukten toen uit om het vuur te blussen. Ook dat euvel draagt bij aan de hernieuwde pogingen om de grotten te ontruimen.

Ga naar de inhoud