Iraanse ambassadeur schudt de hand van de Spaanse koningin Letizia niet

Iraanse ambassadeur schudt de hand van de Spaanse koningin Letizia niet
Beeld: © Casa S.M. el Rey / web

Iraanse ambassadeur schudt de hand van de Spaanse koningin Letizia niet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De ochtend van 25 januari ontving het Spaans koninklijk echtpaar alle diplomaten die in Spanje verblijven. Dat is een jaarlijkse traditie. Dit jaar liet de Iraanse ambassadeur zich niet bepaald positief opmerken. De man weerhield er namelijk van Koningin Letizia een hand te schudden.

Het is een jaarlijkse traditie op het koninklijk paleis: de ontvangst van alle buitenlandse diplomaten die in Spanje verblijven. In totaal kwamen afgevaardigden van 126 verschillende ambassades langs. Goed voor zo’n 200 genodigden. Dit jaar zorgde de Iraanse ambassadeur Hassan Ghashghavi voor een kleine ophef. De man schudde wel de hand van koning Felipe VI, maar weerhield er vervolgens van de hand van zijn echtgenote Koningin Letizia te schudden.

Sinds de Islamitische revolutie van 1979 in Iran is het voor mannen verboden vrouwen de hand te schudden in publiek. Precies daarom vermeed ambassadeur Ghashghavi de protocollaire groet wanneer hij bij de koningin aankwam. 

Felipe VI maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens te benadrukken wat Spanje al betekend heeft in Oekraïne, zowel op humanitair als militair vlak. Hij prees de internationale samenwerking die op gang kwam sinds de invasie van Rusland bijna een jaar geleden begon.

Zowel de ambassadeurs van Rusland als Venezuela waren bovendien afwezig op het evenement. Ook al zijn die wel in Madrid, legden ze nog steeds hun geloofsbrieven niet af aan de koning, een voorwaarde om officieel hun land te mogen vertegenwoordigen in Spanje. Ook Nicaragua stuurde haar kat, als gevolg van een diplomatieke rel met Spanje die al een tijdje aanhoudt.

Ga naar de inhoud