Vanaf 7 februari geen verplicht mondkapje meer in het openbaar vervoer in Spanje

Vanaf 7 februari geen verplicht mondkapje meer in het openbaar vervoer in Spanje
Beeld: Canva

Vanaf 7 februari geen verplicht mondkapje meer in het openbaar vervoer in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf dinsdag 7 februari (2023) is het in Spanje niet meer verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Over dat einde werd al maanden gespeculeerd, maar deze week is dan eindelijk de definitieve beslissing genomen en werd dit bekend gemaakt door de minister van Volksgezondheid Carolina Darias. Het mondkapje blijft nog wel verplicht in onder andere ziekenhuizen, verpleeghuizen, apotheken en diverse andere plaatsen.

Spanje is een van de weinige EU-landen waar het dragen van een mondkapje verplicht is op bepaalde plaatsen en momenten. Deze zijn nog steeds verplicht in het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro, taxi, vliegtuig) en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.

Op dinsdag 7 februari zal tijdens de wekelijkse ministerraad het einde van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer worden aangenomen waarna dit meteen, na de publicatie in de officiële Staatskrant, van kracht zal gaan. Dat kan al op 7 februari, maar zal waarschijnlijk de dag daarna op 8 februari ingaan. Daarmee komt er een einde aan de mondkapjes tijdens het reizen in de trein, bus, tram, metro, taxi en binnenlandse vluchten.

De mondkapjes blijven vanaf 7 of 8 februari (2023) nog wel verplicht in gezondheidscentra zoals medische centra, ziekenhuizen, apotheken, tandartsen, fysiotherapeuten, opticiens en verpleeghuizen. Dat geldt dan voor de personen die deze plaatsen bezoeken en die daar werken.

Ga naar de inhoud