Search
menu
Search

Bij deze vier overtredingen krijg je in Spanje geen 50 procent korting op de bekeuring

Bij deze vier overtredingen krijg je in Spanje geen 50 procent korting op de bekeuring
Beeld: @guardiacivil / twitter

Bij deze vier overtredingen krijg je in Spanje geen 50 procent korting op de bekeuring

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als je in Spanje een bekeuring hebt gekregen heb je na ontvangst daarvan 20 dagen de tijd om deze te betalen. Betaal je te laat, dan kun je een extra sanctie of boete krijgen, maar betaal je binnen deze 20 dagen, dan kun je 50% korting krijgen op het boetebedrag. Er zijn echter vier ernstige verkeersovertredingen waar dat in Spanje niet voor geldt.

In het geval van een boete van de Spaanse verkeersdienst DGT (en de verkeerspolitie Trñafico) heb je de mogelijkheid om deze in de ‘vrijwillige periode’ te betalen. Deze periode omvat de eerste 20 kalenderdagen vanaf het moment dat de boete is overhandigd of via de post wordt ontvangen en houdt in de meeste gevallen een verlaging van het boetebedrag met 50% in. Betaal je de boete in de ‘vrijwillige periode’ en profiteer je van de korting van 50%, dan zie je af van het indienen van een klacht of geschil.

Zodra deze 20 dagen van de ‘vrijwillige periode’ zijn verstreken, begint de gewone periode. In deze ‘gewone termijn’, die loopt tot 45 dagen na ontvangst van de boete, kun je de boete op ieder moment betalen. In dit geval moet je 100% van het bedrag betalen. Na het verstrijken van de ‘gewone termijn’ van 45 dagen, gaat de boete naar de Belastingdienst, die belast is met de inning ervan met een toeslag van 20%.

Op de meeste boetes kun je dus in Spanje een korting krijgen van 50%, maar er zijn ernstige overtredingen waar geen korting voor geldt. Voor deze overtredingen gelden over het algemeen boetes tussen de 500 en 20.000 euro die altijd betaald moeten worden, dus zonder korting. Het gaat om 10 van de 26 ernstige overtredingen, maar slechts 4 hebben betrekking op de eigenaren van voertuigen:

1 – Installeren van een radarverklikker (inhibitor de radares) of een snelheidsmeter verklikker (cinemómetro) in het voertuig. De boete bedraagt ​​500 euro en een verlies van drie punten van het rijbewijs voor radarverklikkers en maximaal 3000 euro en drie punten van het rijbewijs voor snelheidsmeter verklikkers.

2 – Rijden met de bovengenoemde radarverklikkers of snelheidsmeter verklikkers of het hebben van een mechanisme dat verkeer bewakingssystemen kan verstoren. 

3 – Het veroorzaken van schade aan de weginfrastructuur of verkeerslichten met een boete van ​​3000 euro.

4 – Onmogelijkheid om de bestuurder te identificeren door niet te reageren op een verzoek kan leiden tot een overtreding van 1500 euro. De korting wordt ook niet toegepast als de boete is ontvangen door de eigenaar van het voertuig, maar hij de overtreding niet heeft begaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?