De Guardia Civil zoekt tijdelijke opvang van politiehonden pups in Spanje

De Guardia Civil zoekt tijdelijke opvang van politiehonden pups in Spanje
Beeld: via canva.com

De Guardia Civil zoekt tijdelijke opvang van politiehonden pups in Spanje

De Guardia Civil in Spanje heeft onlangs een nieuw programma gelanceerd genaamd “Plan Fénix”. Dit programma biedt burgers de mogelijkheid om tijdelijk voor een Guardia Civil politiehondenpup te zorgen gedurende het eerste levensjaar. In dit artikel bekijken we het Plan Fénix programma in meer detail.

De Guardia Civil maakt gebruik van getrainde honden voor verschillende taken, zoals drugs- en explosievenopsporing, reddingsoperaties en bewaking. Deze honden worden gefokt en getraind door de Cynologische Dienst (Servicio Cinológico, Secir).

De Secir heeft sinds 2009 een fokprogramma voor het fokken van hondenpuppies van verschillende rassen zoals Duitse herders, Mechelse herders, Hollandse herders, Labradors en Golden Retrievers. Deze puppies worden gefokt op de eigen kennels van de Secir.

Uit onderzoek is gebleken dat een goede socialisatie cruciaal is voor het opleiden van goed functionerende politiehonden. Het probleem is echter dat de Secir, maar beperkte capaciteit heeft om al deze pups zelf te socialiseren.

Het Plan Fénix programma is bedacht om burgers te betrekken bij het socialiseren van de Guardia Civil puppies. Gezinnen kunnen zich aanmelden (pdf) om tijdelijk, gedurende ongeveer 1 jaar, een pup in huis te nemen en op te voeden. Hierna gaat de pup terug naar de Secir voor verdere training.

Tijdelijke opvang

Als onderdeel van het Plan Fénix programma kunnen geïnteresseerde gezinnen een Guardia Civil pup tijdelijk in huis nemen. De pup is dan ongeveer 2 maanden oud. De opvang duurt ongeveer 1 jaar.

Geïnteresseerde gezinnen moeten een sollicitatiegesprek voeren met Secir medewerkers, waarin wordt nagegaan of zij geschikt zijn om voor een pup te zorgen. Er wordt onder andere gekeken naar hun motivatie, leefomstandigheden en ervaring met honden.

De gastgezinnen zijn verantwoordelijk voor:

  • Het geven van voeding, water en onderdak aan de pup
  • Regelmatig uitlaten, wandelen en spelen
  • Zorgen voor een goede socialisatie van de pup
  • Het op tijd inenten en behandelen van de pup door een dierenarts

De Secir neemt de kosten voor voeding en dierenartskosten op zich. Ook stelt de Secir deskundigen beschikbaar waar de gastgezinnen advies kunnen inwinnen.

Tijdens de opvangperiode komen Secir medewerkers op huisbezoek om de ontwikkeling van de pups te controleren en advies te geven aan de gastgezinnen. Er wordt gelet op zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van de pup.

Ga naar de inhoud