Januari verbreekt tientallen warmterecords in Spanje

Januari verbreekt tientallen warmterecords in Spanje
Beeld: via canva.com

Januari verbreekt tientallen warmterecords in Spanje

Spanje beleeft een ongekende (niet officiële) hittegolf in de maand januari 2024, met temperaturen die duidelijk hoger zijn dan normaal. Tot nu toe zijn er al meer dan 90 warmterecords gebroken, en de verwachting is dat het erger zal worden in de komende dagen, waarbij dus nog hogere temperaturen verwacht worden, aldus de weerwebsite ElTiempo. 

De ‘hittegolf’ treft het hele land, van het noorden tot het zuiden en van het oosten tot het westen. De maximumtemperaturen liggen 10 tot 15 graden hoger dan normaal, en de minimumtemperaturen zijn eveneens ongebruikelijk hoog. Dit leidt tot extreme warmte, zelfs in de nacht.

De warme periode heeft geleid tot het verbreken van warmterecords in januari. In veel steden en dorpen zijn de hoogste temperaturen ooit gemeten voor de maand januari. Deze records zijn met name gevestigd in het zuiden en oosten van Spanje.

De hittegolf heeft ook geleid tot hoge temperaturen in de bergen. In de Sierra Nevada zijn temperaturen gemeten die normaal gesproken voorkomen in de zomer. Dit heeft gevolgen voor de sneeuwcondities en de veiligheid van wintersporters.

Op woensdag 24 januari werden in Spanje veel records gebroken. In de bergen, zoals in het op 1900 meter hoge Navacerrada-bergstation, werd het 17 graden (14 graden meer dan normaal). Het vorige record was 16,3 graden en dateert van 6 januari 2013. Ook veel provinciehoofdsteden bereikten hun maandelijkse maxima. Cuenca werd 23,2 graden, Teruel 22,2 graden, Soria 20,8 graden en Ávila ook 20,8 graden. De hoogste maximumtemperatuur die op woensdag 24 werd geregistreerd, was 28,4 graden in Carcaixent (Valencia). Buiten het officiële netwerk werd het zelfs 28,9 graden in Calles, ook in de provincie Valencia.

Oorzaken

Een van de oorzaken van de hittegolf is de aanwezigheid van een 'dorsal de récord'. Dit is een hogeluchtdrukgebied boven Spanje dat zorgt voor een stabiele en droge atmosfeer. De harde wind die in dit gebied waait, zorgt er ook voor dat de temperaturen extra hoog oplopen.

Een andere oorzaak van de hittegolf is de aanwezigheid van een krachtig 'anticyclone'. Dit is een gebied met hoge luchtdruk dat zich boven West-Europa heeft gevestigd. Het zorgt voor een stabiele en droge atmosfeer, waardoor de temperaturen kunnen stijgen.

De wind speelt ook een rol bij de hittegolf. De wind waait vanuit het zuiden en het zuidoosten, en voert warme lucht uit Afrika aan. Deze warme luchtmassa's zorgen voor een verdere stijging van de temperaturen in Spanje.

Klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gezien als een mogelijke oorzaak van de extreme hitte in Spanje. De stijging van de globale temperaturen zorgt ervoor dat extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, vaker en intenser worden.

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen in hoeverre klimaatverandering bijdraagt aan deze hittegolf. Het is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals natuurlijke klimaatschommelingen en menselijke activiteiten.

Ga naar de inhoud