Search
menu
Search

Kort (politiek) nieuws uit Spanje (23)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort (politiek) nieuws uit Spanje (23)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit is een speciale politie editie van SpanjeKort.

PP-leider Casado zorgt voor veel ophef vanwege abortus

MADRID – In een krantenartikel wist Pablo Casado, de partijleider van de conservatieve steeds rechtser wordende Partido Popular (PP), aan te geven dat hij een zeer duidelijke positie heeft over abortus. Daarbij gaf hij aan dat vrouwen zich moeten realiseren wat ze meedragen tijdens een zwangerschap, dat dit een nieuw leven is. Zo zei hij ‘Es bueno que sepan lo que llevan dentro’ en ‘es bueno que las mujeres embarazadas sepan lo que llevan dentro: una vida autónoma’. Als het aan Casado ligt wordt de huidige abortuswet afgeschaft en gaat Spanje terug in de tijd naar de wet van 1985. De opmerking van Pablo Casado zorgde voor veel ophef en boosheid op de sociale media.

Atresmedia stelt een politiek debat voor met alle partijen inclusief VOX

MADRID – Als het aan Atresmedia ligt dan zal er op 23 april een politiek debat gevoerd worden op de Spaanse televisie waarbij alle kandidaten aanwezig moeten zijn. Slechts enkele dagen voor de algemene parlementsverkiezingen van Spanje op 28 april zouden Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciudadanos) en Pablo Iglesias (Podemos) samen voor de camera’s moeten debatteren.

Als nieuwkomer wil de productiemaatschappij ook Santiago Abascal​ van de extreemrechtse partij VOX uitnodigen, ondanks dat deze partij nu nog geen zetels heeft in het Spaanse parlement maar dat wellicht na de verkiezingen van 28 april wel zal hebben. Het debat zou uitgezonden moeten worden op Antena3 en La Sexta en gepresenteerd worden door Ana Pastor en Vicente Vallés. de PSOE is de enige partij die meteen heeft toegezegd waarbij Pedro Sánchez ook bereid is om een face to face aan te gaan met Pablo Casado van de PP.

PSOE zou de verkiezingen winnen maar geen meerderheid hebben

MADRID – Volgens de laatste verkiezingspeiling van de krant ABC zou de PSOE de algemene parlementsverkiezingen op 28 april winnen met 122 zetels (28,9% van de stemmen) maar zal dat niet genoeg zijn om een meerderheid te hebben in het parlement. De PSOE zou wel een meerderheid kunnen hebben na een coalitie met Unidos-Podemos die 29 zetels (11,5%) zouden krijgen en de nationalistische partijen ERC met 13 zetels, PDeCAT met 5 zetels, het Baskische PNV met 6 zetels en Bildu met 2 zetels.

Aan de andere kant staan de centrum-rechts georiënteerde partijen die volgens deze peiling van GAD3 nog maar 3 zetels verwijderd zijn van een absolute meerderheid van tenminste 176 zetels. Volgens de verkiezingspeiling zou de PP 97 zetels (23,2%) krijgen en Ciudadanos 53 zetels (15,7%). VOX is echter de grote nieuwkomer met 23 zetels (10,8%).

Steeds meer problemen voor Ciudadanos kandidaat voor Madrid Villacis

MADRID – Begoña Villacis is de kandidaat voor Madrid van de politieke partij Ciudadanos. De laatste weken is zij echter in een schandaal verwikkeld over een BV waarmee zij samen met haar echtgenoot de scepter zwaaide om zo o.a. minder belastingen te betalen bij de aanschaf van woningen en onroerend goed. Terwijl de C’s politicus blijft ontkennen en blijft zeggen dat ze alles heeft opgegeven en niets geheim heeft gehouden komt er in de kranten in Spanje steeds meer informatie boven water die het tegendeel bewijzen. Zo zou ze gelogen hebben, valsheid in geschrifte hebben gepleegd en nog veel meer gedaan hebben wat niet mag. Volgens de partij statuten van de C’s formatie zou Begoña Villacis meteen op straat gezet moeten worden maar de partijleider Albert Rivera heeft nog niets gezegd daarover.

Catalaanse premier Torra en burgemeester Barcelona vermijden foto met Koning

BARCELONA – Wie respect wil moet respect tonen, meldde de minister van Ontwikkelingszaken na de houding van de Catalaanse regiopremier Quim Torra en de burgemeester van Barcelona Ada Colau bij de opening van het Mobile World Congress in Barcelona. Terwijl Colau nog wel op de foto ging bij de opening van het Spanje paviljoen weigerde Torra dat en had hij zogenaamd een vergadering.

Torra heeft koning Felipe als persona non grata betiteld in Catalonië waarbij hij, zoals inmiddels bekend, niet spreekt voor alle Catalanen maar alleen voor de separatisten. De houding van met name Torra en andere Catalaanse politici bij een van de bekendste en meest belangrijke congressen in de Catalaanse stad wordt door velen gezien als kinderachtig. onprofessioneel en schadelijk voor de toekomst rondom het congres.

Inés Arrimadas van Ciudadanos heeft huis van Puigdemont in Waterloo bezocht

BARCELONA – De actie van Ines Arrimadas van Ciudadanos kan als provocerend worden gezien en alle politieke partijen (behalve haar eigen partij) snappen de kinderachtige actie niet. Afgelopen zondag stapte Arrimadas in een vliegtuig naar Brussel om later die dag op het grasveld voor de luxe woning van de voor de Spaanse justitie gevluchte Carles Puigdemont te poseren met een spandoek ‘La republica no existe’. Daarmee wilde ze haar punt duidelijk maken en aan Puigdemont laten zien dat zijn wanhoopsdaden om erkenning te krijgen op niets uitlopen.

De actie was al daags voor de aankomst van Arrimadas in Waterloo aangekondigd en Puigdemont had ook meteen een antwoord klaar liggen. Zo nodigde hij Arrimadas uit om te praten over het Catalonië probleem maar Arrimadas ging niet op dat aanbod in. Symbolisch werd de deur van de woning op een kier gezet om aan te geven dat Puigdemont wil praten. Arrimadas zegt echter dat zij niet met voor de justitie gevluchte personen praat waarop ze weer vertrok richting Barcelona. De actie duurde amper 10 minuten.

Verkiezingscampagne PP zwaar beïnvloed door VOX

MADRID – Het zal veel mensen in Spanje al opgevallen zijn dat sinds Pablo Casado de partijleider is van de centrum rechtse en conservatieve Partido Popular het beleid en de toon van praten harder is geworden. Velen geven de schuld aan de extreemrechtse partij en nieuwkomer VOX die de houding van de PP-partijleider heeft beïnvloed. Zo neemt de PP veel voorstellen van VOX (in andere woorden) over omdat ze zo hopen dat de traditionele PP-stemmers niet vluchten naar VOX of Ciudadanos. Deze laatste partij is ook steeds rechtser aan het worden aangezien ze samen met de PP en VOX Andalusië regeert. Die samenwerking zou na de verkiezingen van 28 april overgenomen kunnen worden op nationaal niveau. Volgens de tot nu toe gepubliceerde verkiezingspeilingen winnen Ciudadanos en VOX aan stemmen maar verliest de PP veel stemmen en dus ook zetels in het parlement.

Inés Arrimadas van Ciudadanos van Catalaanse naar landelijke politiek

MADRID – Inés Arrimadas wist bij de laatste verkiezingen in Catalonië deze te winnen wat betreft het aantal stemmen, zetels en percentage maar wist niet genoeg bij elkaar te sprokkelen om de autonome regio te regeren. De Catalaanse leider van Ciudadanos heeft nu echter de stap genomen om deel te nemen aan de landelijke politiek en een plaats in het Spaanse Congres van Afgevaardigden ofwel Parlement te willen winnen als nummer een voor Barcelona.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?