Kleine dorpen in de provincie Alicante willen onafhankelijk blijven

Kleine dorpen in de provincie Alicante willen onafhankelijk blijven
Beeld: Tollos / Google Streetview

ALICANTE – De dorpen in de provincie Alicante die niet veel inwoners hebben verdedigen dat ze een eigen gemeentehuis willen behouden in plaats van te integreren met andere gemeenten. Anderen menen echter dat het veel beter is om het aantal gemeentehuizen te reduceren en grotere gemeenten te creëren, soortgelijk aan wat in Nederland gebeurd is.

De discussie over het samenvoegen van gemeenten om zo het aantal gemeentehuizen te reduceren is niet nieuw maar de laatste maanden wordt er weer meer gesproken over het ‘España vacía’ het lege Spanje of ‘España vaciada’ of het geleegde Spanje. 

Van de 8.131 gemeenten die er zijn in Spanje zijn er slechts 2.179 die meer dan 5.000 inwoners hebben. In de provincie Alicante slechts 57 van de 141 gemeenten heeft 5.000 inwoners. 

Er zijn voor- en tegenstanders van het samenvoegen van gemeenten om zo gemeentehuizen te kunnen sluiten en op kosten te besparen. De voorstanders zeggen dat dit normaal en modern is want sinds dat Spanje een democratie is, is het aantal dorpen en gemeentehuizen nauwelijks veranderd. 

De tegenstanders zeggen echter dat met het opzeggen van de onafhankelijkheid een dorp de identiteit verliest en de inwoners niet meer gehoord zullen worden want waar ga je naartoe als je een probleem hebt, de ‘alcalde’ of ‘alcaldesa’ die nota bene vaak dat werk zonder enige vergoeding doet (met name in de kleine gemeenten).

Een van die gevallen is het dorp Tollos dat officieel niet het dorp is met de minste inwoners, om precies te zijn 30 en waarvan de burgemeester zelfs in het nabijgelegen Alcoy woont. Officieel is het dorp Famorca de gemeente met de minste inwoners al is daar ook een discussie over.

De tegenstanders van het opheffen van de gemeentehuizen in de dorpen met weinig inwoners zeggen dat er andere manieren zijn om de lege dorpen levend te houden en de gemeentehuizen met hun burgemeester te handhaven. Zo zou er meer geïnvesteerd moeten worden in de kleine dorpen en moeten er meer middelen zijn om de inwoners van de vergeten dorpen te helpen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Eddy

Zijn vooral de graaiende burgemeesters die het willen behouden.Zeg niet dat het allemaal graaiers zijn zullen er zeker zéér goede bijzijn die het zelfs gratis zouden doen.Maar de meeste onder ons weten wel beter

PeterH

In die kleine dorpjes vind je enkel nog oude mensen en landbouwers, en heel af en toe een verdwaalde buitenlander die een goedkope woning wil kopen, maar toekomst hebben die dorpjes geenszins.

judith

Direct opheffen die kleine gemeenten. Ik woon in zo’n plaats, t is een criminele bende. De burgemeester is al ruim voor de verkiezingen bekend, omdat de oudsten uit de cooperativa de bewoners intimideren cq bedreigen als er niet gestemd wordt op de gewenste partij. Dan als de man is aangesteld begint het ‘ terugbetalen’ lees corruptie. Er worden dan straatjes opnieuw bestraat waar niemand komt of loopt. Onkruid wordt gewied net voordat het gaat regenen. Als je een’ aannemer’ hier een klus aanbied, voor werkzaamheden een plaatsje verder, wijzen ze het af,..het is te ver. Logisch het geld wordt al… Lees verder »

Piet Paëlla

Ja, clan-vorming hebben we niet nodig.
Beter die dorpen samenbrengen onder één dak van één gemeentehuis met 1 team.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.