Kleine dorpen in de provincie Alicante willen onafhankelijk blijven

Kleine dorpen in de provincie Alicante willen onafhankelijk blijven
Beeld: Tollos / Google Streetview

Kleine dorpen in de provincie Alicante willen onafhankelijk blijven

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De dorpen in de provincie Alicante die niet veel inwoners hebben verdedigen dat ze een eigen gemeentehuis willen behouden in plaats van te integreren met andere gemeenten. Anderen menen echter dat het veel beter is om het aantal gemeentehuizen te reduceren en grotere gemeenten te creëren, soortgelijk aan wat in Nederland gebeurd is.

De discussie over het samenvoegen van gemeenten om zo het aantal gemeentehuizen te reduceren is niet nieuw maar de laatste maanden wordt er weer meer gesproken over het ‘España vacía’ het lege Spanje of ‘España vaciada’ of het geleegde Spanje. 

Van de 8.131 gemeenten die er zijn in Spanje zijn er slechts 2.179 die meer dan 5.000 inwoners hebben. In de provincie Alicante slechts 57 van de 141 gemeenten heeft 5.000 inwoners. 

Er zijn voor- en tegenstanders van het samenvoegen van gemeenten om zo gemeentehuizen te kunnen sluiten en op kosten te besparen. De voorstanders zeggen dat dit normaal en modern is want sinds dat Spanje een democratie is, is het aantal dorpen en gemeentehuizen nauwelijks veranderd. 

De tegenstanders zeggen echter dat met het opzeggen van de onafhankelijkheid een dorp de identiteit verliest en de inwoners niet meer gehoord zullen worden want waar ga je naartoe als je een probleem hebt, de ‘alcalde’ of ‘alcaldesa’ die nota bene vaak dat werk zonder enige vergoeding doet (met name in de kleine gemeenten).

Een van die gevallen is het dorp Tollos dat officieel niet het dorp is met de minste inwoners, om precies te zijn 30 en waarvan de burgemeester zelfs in het nabijgelegen Alcoy woont. Officieel is het dorp Famorca de gemeente met de minste inwoners al is daar ook een discussie over.

De tegenstanders van het opheffen van de gemeentehuizen in de dorpen met weinig inwoners zeggen dat er andere manieren zijn om de lege dorpen levend te houden en de gemeentehuizen met hun burgemeester te handhaven. Zo zou er meer geïnvesteerd moeten worden in de kleine dorpen en moeten er meer middelen zijn om de inwoners van de vergeten dorpen te helpen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.