Sinaasappels leveren elektriciteit in Sevilla

Sinaasappels leveren elektriciteit in Sevilla
Beeld: 123rf

Sinaasappels leveren elektriciteit in Sevilla

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Het is al langer bekend dat sinaasappels goed zijn voor de gezondheid en vitamine C leveren maar dat ze ook elektriciteit kunnen opwekken is wellicht minder bekend. Dankzij duizenden sinaasappelbomen in de stad Sevilla kan men genoeg stroom opwekken om de waterzuiveringsinstallaties te laten functioneren.

In de hoofdstad van de autonome regio Andalusië is men met een nieuw project begonnen waarbij men gebruikt maakt van de sinaasappels die men op straat en in de parken aantreft. In Sevilla raapt men de op de grond gevallen ‘naranjas’ op en haalt men de rijpe sinaasappels van de bomen om deze naar het waterzuiveringsbedrijf El Copero in Dos Hermanas te brengen.

Daar worden de duizenden kilo’s sinaasappels gebruikt om biogas te creëren dat daarna gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Het schijnt om een voor Spanje uniek project te gaan al is men in andere steden zoals Málaga met soortgelijke projecten bezig.

Vroeger werden de stads-sinaasappels gebruikt om marmelade te maken maar met de huidige luchtverontreiniging in de steden is dat geen optie meer. Om de sinaasappels niet ongebruikt weg te gooien heeft men gezocht naar andere opties. Het opwekken van elektriciteit is een van hen.

Ga naar de inhoud