Sinaasappels leveren elektriciteit in Sevilla

Sinaasappels leveren elektriciteit in Sevilla
Beeld: 123rf

SEVILLA – Het is al langer bekend dat sinaasappels goed zijn voor de gezondheid en vitamine C leveren maar dat ze ook elektriciteit kunnen opwekken is wellicht minder bekend. Dankzij duizenden sinaasappelbomen in de stad Sevilla kan men genoeg stroom opwekken om de waterzuiveringsinstallaties te laten functioneren.

In de hoofdstad van de autonome regio Andalusië is men met een nieuw project begonnen waarbij men gebruikt maakt van de sinaasappels die men op straat en in de parken aantreft. In Sevilla raapt men de op de grond gevallen ‘naranjas’ op en haalt men de rijpe sinaasappels van de bomen om deze naar het waterzuiveringsbedrijf El Copero in Dos Hermanas te brengen.

Daar worden de duizenden kilo’s sinaasappels gebruikt om biogas te creëren dat daarna gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Het schijnt om een voor Spanje uniek project te gaan al is men in andere steden zoals Málaga met soortgelijke projecten bezig.

Vroeger werden de stads-sinaasappels gebruikt om marmelade te maken maar met de huidige luchtverontreiniging in de steden is dat geen optie meer. Om de sinaasappels niet ongebruikt weg te gooien heeft men gezocht naar andere opties. Het opwekken van elektriciteit is een van hen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

3
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Mimie

Hola, ja het valt op hoeveel sinaasappelplantages er afgesloten en onaangeroerd bij liggen in de regio Albir, zo ook met de citroenen. Ze vallen af omdat niemand ze kan plukken, de omwonenden kunnen er zelfs niet bij. Daar waar de plantages open zijn worden ze door iedereen geplukt ! Als initiatief om er energie mee op te wekken kan dit wel tellen.

harry

Op de grond gevallen appelsienen ? Neen ze vallen er af omdat ze niet meer geplukt worden wetende dat die mensen er amper 10 eurocent per kg voor krijgen! Hier in Valencia rij ik regelmatig langs plantages waar ge dit kan aanschouwen .Vraag me af wat ze moeten betalen voor het ruimen van die afgevallen appelsienen die ze dan ook nog eens naar de el. centrale moeten voeren…of is dat ook gratis?

lucia

Prachtig,toch ?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.