Al 20 jaar rode bananen op de Canarische Eilanden maar nu pas in de rest van Spanje

Al 20 jaar rode bananen op de Canarische Eilanden maar nu pas in de rest van Spanje
Beeld: 123rf

Al 20 jaar rode bananen op de Canarische Eilanden maar nu pas in de rest van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De rode banaan is een variant van de welbekende gele banaan maar dan met een rode kleur en een lichte frambozensmaak. Op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden is deze bananen-variant nog niet veel te zien maar op de Canarische Eilanden is men al meer dan 20 jaar bekend met de ‘plátano rojo’.

De rode banaan arriveerde al in 1982 op de Canarische Eilanden toen deze werd geïmporteerd vanaf Martinique in de Franse Antillen. De rode bananen zijn heel gebruikelijk in Latijns-Amerika en worden niet alleen als fruit gegeten maar ook veel gebruikt in de keuken.

De rode banaan is een van de vele soorten bananen die men kent waaronder de traditionele gele dessertbanaan maar ook paarse en anders gekeurde bananen. De rode banaan wordt ook wel eens de cuba-banaan genoemd en hoort bij het geslacht Musa. De naam rode banaan is een synoniem van het ras Red Dacca.

De rode banaan is ongeveer 12 cm lang en daarmee kleiner dan de dessertbanaan. De schil heeft een groenrode tot rode kleur, veroorzaakt door de anti-oxidant bètacaroteen. Het vruchtvlees is crème tot lichtroze van kleur. De smaak is iets zoeter dan die van de dessertbanaan. 

De vrucht kan zowel vers als gebakken gegeten worden. De rode banaan wordt veel gebruikt in vruchtenshakes omdat deze variant een zoete smaak heeft. Verder wordt de rode banaan gebruikt in o.a. het bereiden van ‘arroz a la cubana’ (Cubaanse rijst).

De Canarische bananen horen bij de cavendish soort en zijn geel/groen gekleurd. Maar er wordt op de Canarias dus ook een rode variant geteeld, de ‘plátano rojo’.

Nu kan men in heel Spanje de rode banaan aantreffen bij de Alcampo supermarkten aangezien deze keten een contract heeft getekend met Eurobaban, een van de enige grote producenten van de rode banaan op de Canarische Eilanden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.