9x Paradores hotels in de mooiste middeleeuwse dorpen van Spanje

9x Paradores hotels in de mooiste middeleeuwse dorpen van Spanje
Beeld: Canva

9x Paradores hotels in de mooiste middeleeuwse dorpen van Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het tijdschrift National Geographic heeft de ‘mooiste kleine middeleeuwse dorpen van Spanje die het waard zijn om te ontdekken’ gekozen. Dorpen met geplaveide straatjes, ommuurde historische centra en oude kloosters en paleizen waar je bovendien een Parador zult vinden. Kom en ontdek deze negen Paradores en dompel jezelf onder in de geschiedenis.

Even kort, wat is een Parador? Een Parador is een hotelketen in Spanje die eigendom is van de overheid en vaak gevestigd is in historische gebouwen zoals kloosters, kastelen, paleizen en forten of op bijzondere en exclusieve plaatsen. De hotels bieden toeristen de mogelijkheid om te genieten van een unieke accommodatie en om de geschiedenis en cultuur van Spanje te ontdekken. De Paradores staan bekend om hun luxe voorzieningen, lokale gastronomie en uitstekende service.

Er zijn 98 Paradores in heel Spanje te vinden die je individueel kunt boeken en bezoeken, maar je kunt ook gebruikmaken van reisorganisaties zoals het Nederlandse ParadoresReizen om een door hen zelf samengestelde autorondreis te kiezen om in de mooiste Paradores te overnachten. Meer informatie lees je HIER op de website.

puebla de sanabria
Beeld: Canva

Puebla de Sanabria (Zamora)

In de middeleeuwen werd het dorp Puebla de Sanabria in Castilië en León een strategisch punt als doorgangsgebied naar Portugal. Het is een van de best bewaarde vestingwerken in de provincie Zamora en is uitgeroepen tot een Historisch-Artistiek Ensemble. Het dorp is omringd door een rijk natuurlijk erfgoed en in deze omgeving bevindt zich de Parador, een stenen gebouw dat werd gebouwd als onderdeel van het Paradores netwerk. Lees HIER meer over de Parador.

sos del rey catolico
Beeld: Canva

Sos del Rey Católico (Zaragoza)

Dit prachtige middeleeuwse dorp in de streek Cinco Villas in Zaragoza is vernoemd naar Fernando, de echtgenoot van Isabella van Castilië, omdat hij daar geboren is. Het tijdschrift benadrukt de schoonheid van het Plaza de la Villa, met een uniek gebouw in de Aragonese burgerlijke architectuur van de 16e eeuw. Een ander van de representatiefste gebouwen van Sos del Rey Católico is de Parador, een stenen gebouw met houten balkons en een spectaculair uitzicht op de velden van de regio. De beste manier om Sos te ontdekken is door te verdwalen in de straatjes en de paleizen, kerken en kapellen te ontdekken die dit dorp bewonen. Lees HIER meer over de Parador.

trujillo
Beeld: Canva

Trujillo (Cáceres)

Het centrale plein van Trujillo is een spektakel. Het standbeeld van de veroveraar van Peru, Francisco Pizarro, geboren in Trujillo, staat centraal op een imposant plein waar het paleis van de Markies van Conquista opvalt, met een groot balkon op een van de hoeken en een enorm wapenschild van Karel V. Trujillo staat vol met historische gebouwen zoals de Parador, een franciscaner klooster uit de 16e eeuw. Het klooster van Santa Clara is gebouwd rond een centrale binnenplaats met renaissancistische zuilen en bogen, die leidt naar een oude kerk met een gewelfd plafond waar de eetzaal zich bevindt. Lees HIER meer over de Parador.

alarcon
Beeld: Canva

Alarcón (Cuenca)

In dit dorp in de provincie Cuenca is de Parador de hoofdrolspeler. Het imposante kasteel, met meer dan 13 eeuwen geschiedenis, domineert de top van het dorp in een uitzonderlijke omgeving omdat het zich bevindt op een kloof boven de Júcar rivier. Op de top van de Pico de los Hidalgos zijn de uitzichten op het gebied onverslaanbaar. De Parador is omgeven door een dubbele verdedigingsmuur en is uniek vergeleken met de rest van de ommuring die de stad Alarcón omringt. Lees HIER meer over de Parador.

siguenza
Beeld: Canva

Sigüenza (Guadalajara)

Een bezoek aan Sigüenza begint hetzelfde als in Alarcón: het eerste dat je ziet (en imponeert) is het kasteel, waar de Parador zich bevindt. Deze 12e-eeuwse vesting werd gebouwd op een Arabische alcazaba en kardinalen en bisschoppen woonden erin. Binnenin zijn de geplaveide binnenplaats, de houten balkons en de 13e-eeuwse romaanse kapel perfect om te genieten van dit middeleeuwse dorp. Lees HIER meer over de Parador.

santillana del mar
Beeld: Canva

Santillana del Mar (Cantabria)

Het dorp Santillana del Mar werd gesticht in de 8e eeuw, toen een groep monniken die de relieken van een martelaar genaamd Juliana bij zich hadden, zich daar vestigden en een kapel voor haar bouwden. Na verloop van tijd werd een dorp gevormd genaamd ‘Sancta Luliana’, dat vandaag de dag bekend is als Santillana. Het heeft opvallende middeleeuwse gebouwen, zoals de Collegiale Kerk van Santa Juliana, het Huis van Leonor de la Vega en de torens van Merino, Velarde en Don Borja. Bovendien is dit dorp een van de weinige in Spanje met twee Paradores: die van Santillana del Mar en die van Santillana Gil Blas. Lees HIER meer over de Paradores

olite
Beeld: Canva

Olite (Navarra)

Dit dorp in het hart van Navarra lijkt wel uit een sprookje te komen. Olite heeft een van de mooiste gotisch-burgerlijke complexen in Europa. Bovendien is het prachtige historische centrum vol met stenen huizen, renaissance- en barokke paleizen en mooie kerken. Het Parador hotel bevindt zich naast het middeleeuwse kasteel, bekend als het Koninklijk Paleis dat de grootste attractie van de stad is. Lees HIER meer over de Parador.

zafra
Beeld: Canva

Zafra (Badajoz)

Deze plaats werd bijna duizend jaar geleden gesticht als een islamitische vesting tussen de koninkrijken van Taifas van Sevilla en Badajoz. Een van de mooiste gebouwen in Zafra is het paleis van de Hertog van Feria, dat nu dienst doet als Parador hotel. Onder de persoonlijkheden die hier verbleven, bevindt zich de ontdekkingsreiziger uit Extremadura, Hernán Cortés. Lees HIER meer over de Parador.

Hondarribia
Beeld: Canva

Hondarribia (Guipúzcoa)

Hondarribia is een stad gelegen aan de grens met Frankrijk, in een prachtig natuurgebied dat uitkijkt op de baai van Txingudi, waar de Bidasoa-rivier uitmondt in de Cantabrische Zee. In de voetgangersstraatjes vind je het kasteel van Karel V dat de Parador van Hondarribia herbergt. Het is een gebouw uit de 10e eeuw met imposante stenen muren waar keizers als Karel V, Filips IV en Filips V en zelfs Diego Velázquez hebben verbleven. Binnenin kun je genieten van prachtige wandtapijten ontworpen door Rubens over de geschiedenis van Achilles. Lees HIER meer over de Parador.

Ga naar de inhoud