Dit dorp in Andalusië worstelt op een kunstzinnige manier met bevolkingsafname

Dit dorp in Andalusië worstelt op een kunstzinnige manier met bevolkingsafname
Beeld: Genalguacil Pueblo Museo / web

Dit dorp in Andalusië worstelt op een kunstzinnige manier met bevolkingsafname

In een hoek van de Serranía de Ronda in het binnenland van de provincie Málaga ligt Genalguacil, dat wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Spanje. In de editie van april 2022 noemde de Britse krant The Times Genalguacil (Málaga) als een van de 20 mooiste dorpen van Spanje, samen met anderen zoals Teguise (Lanzarote), Alcudia (Mallorca), Potes (Cantabrië), Almonaster la Real (Huelva) of Pampaneira (Granada). De schoonheid van deze gemeente, de meest geïsoleerde in de Valle del Genal in de regio Serranía de Ronda, heeft echter niet kunnen voorkomen dat ze ernstig is getroffen door bevolkingsafname, maar ze hebben een manier gevonden om nieuwe bewoners aan te trekken.

In het jaar 1900 telde Genalguacil 1.149 inwoners. Iets meer dan een eeuw later, in 2018, waren er slechts 393 zielen over in dit schilderachtige witte Andalusische dorp. Daarom begon de gemeente 30 jaar geleden hard te werken om de komst van nieuwe buren naar de gemeente te bevorderen. Als we kijken naar het gemeentelijke bevolkingsregister, beginnen deze maatregelen eindelijk vruchten af te werpen. Na decennia van bevolkingsafname is de bevolking van Genalguacil sinds 2020 met een jaarlijks gemiddelde van 4% gegroeid en bedraagt nu 410 inwoners. Wat is hun geheim? Laten we eens gaan ontdekken.

Door het project ‘Genalguacil Pueblo Museo’, dat in 1994 ontstond, wordt hedendaagse kunst gebruikt als motor voor groei. Het is een wandeling door de klinkerstraatjes van deze plaats om op elke hoek schilderijen, beeldhouwwerken of gesneden boomstammen tegen te komen die geïntegreerd zijn met de stedelijke omgeving. Deze artistieke uitingen zijn te zien in details zoals de huisnummers, de straatnamen, de zitbanken en zelfs de schoorstenen. Door Genalguacil wandelen is een ware tocht door een openluchtmuseum voor hedendaagse kunst.

Een organisatie is belast met het opzetten van bijzondere evenementen en het trainen van jongeren in het dorp op het gebied van kunst en promotie. Daarnaast ontwikkelt de stichting maatregelen om het aantal bezoekers naar Genalguacil te verhogen en de economische impact die daaruit voortvloeit door toerisme te vergroten. Dit heeft bijgedragen aan aanzienlijke nationale en internationale erkenning voor dit weggestopte dorp in het binnenland van de provincie Málaga.

Kunst tegen bevolkingsafname

De fusie van kunst, cultuur, natuur en traditie zijn de sleutels van een project dat onmisbare evenementen kent voor liefhebbers van hedendaagse creatie. Dit zijn de drie belangrijkste.

De “Encuentros de Arte” (Kunstbijeenkomsten) ontstonden in 1994 en vinden elke twee jaar plaats in de maand augustus. Een tiental kunstenaars neemt deel en werkt gedurende twee weken in Genalguacil. Zij laten de resultaten van hun projecten, geselecteerd door een professionele jury, achter in het dorp. De kwaliteit en nauwkeurigheid van hun voorstellen hebben ertoe geleid dat Genalguacil Pueblo Museo in 2018 voor het eerst verscheen in het Observatorio de la Cultura en España. Elke hoek van Genalguacil verrast met artistieke voorstellen die perfect geïntegreerd zijn in het stedelijke landschap.

Naast de tijdelijke tentoonstellingen van de Encuentros de Arte heeft Genalguacil ook het “Museo de Arte Contemporáneo” (Museum voor Hedendaagse Kunst), dat in 2008 werd geopend in de voormalige wasserij van het dorp. Het museum draagt de naam van de kunstenaar Fernando Centeno, die een van de voortrekkers was van de transformatie van het dorp in een open museum.

Naast de Encuentros de Arte organiseert de gemeente Genalguacil ook jaarlijks de “Semana Cultural Arte Vivo Genalguacil” (Culturele Week Levende Kunst Genalguacil). Dit evenement vindt elke zomer plaats en biedt een breed scala aan workshops, optredens, concerten en andere activiteiten voor alle leeftijden.

Ga naar de inhoud