Ryanair kondigt tariefverhoging en het schrappen van zomervluchten naar o.a. Spanje aan

Ryanair kondigt tariefverhoging en het schrappen van zomervluchten naar o.a. Spanje aan
Beeld: Ryanair / web

Ryanair kondigt tariefverhoging en het schrappen van zomervluchten naar o.a. Spanje aan

In een onverwachte aankondiging heeft Ryanair mogelijke tariefverhoging en het schrappen van vluchten voor de aankomende zomer aangekondigd. Deze plotselinge draai in het bedrijfsmodel van Ryanair is het gevolg van vertragingen in vliegtuiglevering door Boeing en problemen met motoren bij Airbus. Deze aankondiging zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor miljoenen reizigers die naar of vanuit Spanje en andere landen vliegen.

Ryanair had verwacht dat het voor de aankomende zomer 50 van de 57 bestelde Boeing MAX 737-8200 vliegtuigen zou ontvangen. Door vertragingen bij Boeing zal het bedrijf echter slechts 40 tot 45 toestellen krijgen, al is ook dat aantal nog niet bevestigd. Al met al betekent dit dat Europa’s drukste luchtvaartmaatschappij mogelijk noodgedwongen haar zomerplanning zal moeten inkorten.

Ryanair zegt dat er waarschijnlijk op routes met hoge dagelijkse frequenties minder vluchten zullen plaatsvinden. Dit suggereert dat populaire verbindingen tussen grote Europese steden en vakantiebestemmingen het schrappen van vluchten zullen merken. Sommige luchtvaartdeskundigen voorspellen dat het schrappen van vluchten vooral zal gelden voor de populaire routes tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje en Frankrijk, maar dat sluit niet uit dat andere landen zoals Nederland en België ook minder vluchten zullen hebben.

Naast het mogelijk schrappen van vluchten heeft Ryanair ook aangekondigd dat het de prijzen van vliegtickets met 5 tot 10 procent zal verhogen. Deze aankondiging komt bovenop de gemiddelde tariefstijging van 17 procent die het bedrijf vorig jaar doorvoerde. 

Volgens O’Leary zijn er twee belangrijke redenen voor de tariefverhoging. Ten eerste kampt Ryanair met vertragingen in de levering van 737 MAX-toestellen van Boeing, waardoor de capaciteit van de luchtvaartmaatschappij onder druk komt te staan. Ten tweede heeft Ryanair last van de problemen bij de Pratt & Whitney-motoren in zijn Airbus A320-vloot, wat ook de operationele capaciteit aantast.

Ondanks deze problemen blijft Ryanair een winstgevend bedrijf. In de eerste negen maanden van het lopende boekjaar boekte het bedrijf een winst van 2,2 miljard euro, een stijging van 39 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Echter, door de aangekondigde vertragingen en problemen heeft Ryanair zijn winstverwachtingen voor het hele jaar neerwaarts bijgesteld naar 1,85 tot 1,95 miljard euro.

Ga naar de inhoud