Medisch personeel Balearen eilanden moet verplicht Catalaans gaan praten

Oeps ... foto ontbreekt!

Medisch personeel Balearen eilanden moet verplicht Catalaans gaan praten

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De Consell de Govern ofwel de regionale overheid van de Balearen eilanden heeft recent een nieuw decreet aangenomen waarin staat dat het medisch en verzorgingspersoneel verplicht Catalaans moet spreken. Dat houdt in dat degene die nu op het eiland werken en geen Catalaans praten dat moeten gaan leren en diegene die dat wel doen het Catalaans naast het Spaans als voertaal moeten of mogen gebruiken.

Weliswaar zijn de regels nu nog soepel zoals dat het niet geheel verplicht is om het Catalaans te beheren maar het wordt wel aangeraden (in de praktijk wellicht verplicht) om het Catalaans te gaan leren, iets waar men twee jaar de tijd voor krijgt. Het personeel wat echter kans wil hebben op promoties en het uitbetaald krijgen van een bonus of plus dient Catalaans te praten.

In deze gevallen zullen de artsen en verpleegkundigen niveau Catalaans B1 (elementair) en de verpleegkundig assistenten en verzorgers niveau A2 (basis) moeten hebben. Als ze dat in het begin niet hebben, krijgen ze een periode van twee jaar om deze niveaus te behalen. Gezondheidsmedewerkers kunnen niet professioneel worden gepromoveerd als het niveau van het Catalaans niet voldoet aan de eisen.

Naast het Catalaans blijft het Castiliaans of Spaans uiteraard ook gewoon bestaan als voertaal en mogen beide talen gebruikt worden in de gezondheidszorg op de eilanden. Er is echter veel weerstand vanuit de gezondheidssector op deze nieuwe verplichting van het Catalaans en ook de oppositiepartijen zijn fel tegen en menen dat het ongrondwettig is. Ook de centrale regering in Madrid heeft aangekondigd naar het Grondwettelijk Hof te stappen omdat zij van mening is dat deze nieuwe regels in strijd zijn met de regels van het nationale gezondheidsstelsel.

De autonome minister van Volksgezondheid benadrukt echter dat het nieuwe decreet is overeengekomen met de vakbonden waarbij er een minimale kennis van het Catalaanse gevraagd wordt om niet alleen de rechten van de professionals te waarborgen maar ook die van de burgers.

Tegen de nieuwe regels werd al meerdere keren gedemonstreerd waarbij door duizenden manifestanten geroepen werd dat “talen redden geen levens, voor een gezondheidszorg zonder taalkundige grenzen”.

Ga naar de inhoud