EU geeft Spanje en Portugal een ‘Iberische uitzondering’ wat betreft energieprijzen

EU geeft Spanje en Portugal een ‘Iberische uitzondering’ wat betreft energieprijzen
Beeld: Europa Press

EU geeft Spanje en Portugal een ‘Iberische uitzondering’ wat betreft energieprijzen

MADRID – Het is de Spaanse premier Pedro Sánchez samen met zijn Portugese collega Antonio Costa gelukt om de Europese Commissie zover te krijgen om beide landen als uitzonderlijk te zien op de energiemarkt. Spanje en Portugal krijgen vanaf nu een speciale behandeling waardoor ze uitzonderlijke maatregelen kunnen nemen om de prijs van gas voor de productie van elektriciteit te verlagen met als gevolg dat de elektriciteitsprijzen vanzelf ook naar beneden gaan.

Na een heftige en moeilijke discussie is het Spanje en Portugal gelukt om in de Europese Unie een uitzonderingspositie te krijgen voor wat betreft de energieprijzen. Ondanks dat landen zoals Nederland en Duitsland tegen deze speciale posities van beide landen waren, is het Pedro Sánchez toch gelukt om een zogenaamde ‘excepción ibérica’ ofwel ‘Iberische uitzondering’ te krijgen voor wat betreft de gasprijzen die gerelateerd zijn met de productie van elektriciteit. 

Spanje en Portugal (inclusief Andorra) vormen samen het Iberische Schiereiland , een stukje Zuid-Europa dat door de Pyreneeën bergen afgescheiden is van de rest van Europa en voor de rest aan drie kanten wordt omringd door zeeën. Spanje en Portugal worden ook wel omschreven als een ‘eiland’ voor wat betreft de energievoorziening die hoofdzakelijk uit Algerije en over zee komt waarbij er praktisch geen energie zoals elektriciteit en gas uit Noord-Europa komt omdat er praktisch geen verbindingen zijn over land.

In tegenstelling tot andere EU-landen heeft Spanje praktisch geen Russisch gas wat slechts 2,8% is en slechts 4% van de elektriciteit komt via Frankrijk Spanje binnen. Maar de hoge energieprijzen als gevolg van de Oekraïne-oorlog zorgen er wel voor dat de energieprijzen in Spanje net zoals in andere EU-landen stijgen terwijl dat niet zo zou moeten zijn.

Daarom meldde de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop ook dat Spanje en Portugal een speciale behandeling hebben gekregen, gezien hun specifieke situatie. De twee landen hebben een energiemix die voornamelijk bestaat uit hernieuwbare energiebronnen en met zeer weinig verbindingen met de Europese markt.

Over het hoe en wat er nu gaat gebeuren is verder niet veel informatie bekend gemaakt maar men weet wel dat de Europese Commissie het laatste woord heeft. Pas volgende week zullen Spanje en Portugal gezamenlijk voorstellen indienen om de energieprijzen te laten dalen die dan wel of niet worden aangenomen door de Europese Commissie. Als die plannen goedgekeurd worden zullen de prijzen voor gas en elektriciteit in korte tijd dalen in Spanje en Portugal, aldus de Spaanse premier Pedro Sánchez.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.