Camp Nou gevuld met 90.000 Kings League fans, maar wat is deze nieuwe voetbalcompetitie in Spanje?

Camp Nou gevuld met 90.000 Kings League fans, maar wat is deze nieuwe voetbalcompetitie in Spanje?
Beeld: @KingsLeague / twitter

Camp Nou gevuld met 90.000 Kings League fans, maar wat is deze nieuwe voetbalcompetitie in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft natuurlijk al een zeer bekende voetbalcompetitie genaamd La Liga met teams zoals real Madrid en FC Barcelona, maar sinds kort heeft Spanje een nieuw alternatieve voetbalcompetitie genaamd Kings League. En de finale of ‘The Final Four’ heeft op zondag maar liefst 90.000 fans naar het Camp Nou stadion weten te krijgen. Maar, wat is deze voetbalcompetitie en wat het zo bijzonder en anders?

90.000 voetbalfans wisten op zondag het Camp Nou stadion van FC Barcelona te vullen tijdens de finale van de Kings League competitie. De Kings League is het 7-tegen-7 voetbaltoernooi georganiseerd door Kosmos, het bedrijf van ex-Barça speler Gerard Piqué. Het bestaat uit 12 teams, voorgezeten door streamers en voormalige voetballers. Deze sportieve strijd wordt uitgezonden op Twitch en het grote publiekstrekkende element is de mix van digitale content creators en sporters, waaronder Ibai en Kun Agüero die eruit springen.

Als je naar de namen van de teamleiders en sommige spelers kijkt, begrijp je meteen waarom de Kings League zoveel opwinding heeft veroorzaakt. Populaire streamers zoals Ibai Llanos, TheGrefg en Perxitaa en voormalige voetballers zoals Iker Casillas of Kun Agüero hebben teams samengesteld en geleid waarin spelers zoals Chicharito Hernández, Raúl Tamudo, Joan Capdevila, Sergio García, Joan Verdú, Ricardo López en José Juan spelen.

De Kings League begon op 1 januari 2023 met de 12 teams die speelden in een overdekte hal in Barcelona. Op 27 december vond er een draft plaats waarbij elke teamleider 10 spelers rekruteerde voor zijn team. De andere twee leden van elke selectie zijn uitgenodigde gasten. Alle wedstrijden kunnen live worden bekeken op het officiële Twitch-kanaal van de Kings League, evenals op de kanalen van de teamleiders van de competitie. De finale of Final Four wordt in Catalonië ook uitgezonden via het regionale tv-kanaal TV3.

Regels

De Kings League hanteert een format en reglement voor hun 7-tegen-7 voetbalwedstrijden met een speeltijd van 40 minuten, verdeeld in twee helften van 20 minuten. Bij gelijkspel wordt er een standaard strafschoppenserie gehouden. Andere belangrijke regels zijn:

Aftrap: De aftrap zal dezelfde opzet hebben als waterpolo. De bal wordt geplaatst op het midden van het veld en spelers van elk team moeten vanuit hun eigen doellijn rennen om de eerste balbezit te krijgen.

Buitenspel: Gemarkeerd door een horizontale lijn op het strafschopgebied van elk team.

Wissels: Onbeperkt.

Strafschoppen: Tijdens de wedstrijden zullen strafschoppen bestaan uit een één tegen één duel tussen de speler en de doelman, waarbij de speler vanaf het middenveld naar het doel rent en vijf seconden heeft om te scoren.

Speelschema

Het eerste seizoen van de Kings League is verdeeld in twee delen: een winter- en een zomereditie. De wintereditie vindt plaats van 1 januari tot 19 maart 2023 en bestaat uit 11 speelrondes, gevolgd door de playoffs voor de titel. De top acht teams zullen elkaar ontmoeten in de kwartfinales op 25 maart, waarna de gekwalificeerde teams zich plaatsvinden voor de Final Four op 26 maart.

Na elk seizoen (winter en zomer) wordt de transfermarkt geopend en kunnen teams spelers uitwisselen. De speelrondes vinden elke zondag plaats met zes wedstrijden gepland om 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 en 21:00 uur. Het volledige speelschema en meer informatie is te vinden op de officiële Kings League-website.

Teams en spelers:

De Kings League heeft twaalf teams die deelnemen aan het 7-tegen-7 voetbaltoernooi. Hieronder volgt een overzicht van de teams en spelers:

 1. 1K FC, met Iker Casillas als president en spelers zoals Tomás Mejías, Alberto Bueno, Román, Sorroche, en Ricardo.
 2. ANIQUILADORES FC, geleid door Juan Guarnizo en spelers zoals Daniel Pérez, Bernat Rovira, Jadir Cirera, en Chelo Delgado.
 3. EL BARRIO, met Adri Contreras als president en spelers zoals Jacobo Fernández, Pablo Beguer, Cristian Ubón, en Oriol Boada.
 4. JIJANTES FC, geleid door Gerard Romero en spelers zoals Juan Quero, Arnau Martínez, Roger de la Villa, en Jonatan Soriano.
 5. KUNISPORTS, geleid door Kun Agüero zelf en spelers zoals Marcos Guerrero, Flavio Ruggeri, en Ferrán Corominas.
 6. LOS TRONCOS FC, met Perxitaa als president en spelers zoals David Soriano, Raúl Martínez, en Joan Verdú.
 7. PIO FC, met Rivers als president en spelers zoals Jorge Ibáñez, Carlos Val, en Alberto Lopo.
 8. PORCIONOS FC, geleid door Ibai Llanos en spelers zoals Gabriel Cichero, Aleix Ripol, en Chicharito Hernández.
 9. RAYO DE BARCELONA, met Spursito als president en spelers zoals Alejandro Ramírez, Jonathan Jiménez, en Pol Marcó.
 10. SAIYANS FC, geleid door TheGrefg en spelers zoals Alex Campuzano, Víctor Torres, en Joan Capdevila.
 11. ULTIMATE MÓSTOLES, geleid door DjMaRiiO en spelers zoals Llorenç Genesca, Rubén de la Red, en Sergio García.
 12. XBUYER TEAM, geleid door de Hermanos Buyer en spelers zoals Iñaki Villalba, Marc Granero, en Goran Ehsan.
Ga naar de inhoud