Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (99)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (99)
Beeld: Canva

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (99)

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuisd om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Al bijna 2 jaar liggen hier zonnepanelen op het dak. De installatie doet het prima. Probleem is alleen dat we niet terug kunnen leveren omdat we geen vergunning hebben van het ministerie van industrie om dat te doen. Toen we bij SotySolar aanklopte voor een installatie waren ze rap genoeg en een paar weken later was er een installateur, Futuranea uit Santiago de Compostella, die een kijkje kwam nemen. Alles was geweldig, eigenlijk hadden we het beste huis in Galicië om zonnepanelen op de plaatsen. Van SotiSolar kregen we allerlei papieren waarmee we hun machtigingen gaven om vergunningen aan te vragen en alles te regelen. Toen Futuranea klaar was met de installatie bleek die te zijn aangelegd door een stel kwakzalvers. Speciale zekeringen waren met een draadje overbrucht omdat men de zekeringen niet had. Zo waren er meer zaken. 

Onze elektrische installatie in huis was helemaal perfect toen ze voor het eerst kwamen kijken. Er moest alleen een aardpunt aangelegd worden. Prima, wilde we ook graag hebben. Kunnen jullie dat doen? Zeker doen we gelijk als we de zonnepanelen installeren. 

Bij onze elektrische installatie zat geen bulletin electrico, dat was volgens de installateur geen probleem, hij gaf er een af en dan was het goed. Daarna wilde hij foto’s van de nieuwe groepenkast. Weer later moest hij een installatietekening hebben. Daarna was er iets niet goed aan de installatie, er moesten dingen aangepast worden. Na de aanpassingen, foto’s en een nieuwe tekening was het nog niet goed. Bij de vraag wat er dan niet goed is, was het antwoord als van een kind van 4 ‘het is niet goed’, maar wat vertelde Futuranea niet. 

We informeerden bij een installateur in A Barrela of hij kon komen kijken en een bulletin electrico kon afgeven. De installateur kwam en vertelde dat er wat aangepast moest morgen aan de groepenkast. Wat dan? Nou dit en dat en nog wat dingen. Oké, gaan we regelen. Toen alles klaar was is de installateur nog een keer geweest en hebben we een bulletin electrico. 

Met het bulletin electrico gaan we naar SotySolar. Nu kunnen zij verder met de vergunningen. Als we de papieren mailen komt er een mail terug dat alles goed is en dat alles doorgestuurd wordt naar de installateur. We horen verder niets. Ik mail nog eens een keer om te vragen hoe de zaken ervoor staan. Antwoord; als we het weten laten we het weten. Het blijft stil, tot vorige week.

Volgens de gegevens van de energiemaatschappij wonen we in een onbewoonbaar huis, zo laat SotySolar weten. Hè? Twee dingen, wat bedoelen jullie en jullie zouden toch alles regelen. Ja, maar jullie huis is onbewoonbaar. Maar waarom hebben jullie dan wel een installatie geplaatst? En waarom hebben wij een bulletin electrico op onze elektrische installatie? We moeten er voor bij de energiemaatschappij zijn. 

Sol gaat bellen. De energiemaatschappij laat weten dat we een papier moeten hebben van SotySolar. Daar vraagt Sol om bij SotySolar. Ze krijgt vervolgens ons eigen bulletin electrico toe gestuurd. Nog maar eens bellen. Ze sturen nog wat. Sol gaat weer bellen. En daar is ze vandaag het grootste gedeelte van de dag mee bezig geweest. Ze is overigens niet van het kastje naar de muur gestuurd, ze is een donkere grot ingestuurd met een blinddoek om. 

Genoeg is genoeg natuurlijk. We kappen er maar mee denk ik. Dan leveren we maar niet terug en kunnen we SotySolar beter te boek zetten als oplichters die van alles verkopen en beloven en niets waarmaken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de installateur Futuranea uit Santiago de Compostella.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?