De harde aanpak van bendes in El Salvador raakt ook in Spanje in de mode

De harde aanpak van bendes in El Salvador raakt ook in Spanje in de mode
Beeld: Canva

De harde aanpak van bendes in El Salvador raakt ook in Spanje in de mode

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De president van El Salvador, Nayib Bukele, werd de laatste tijd een ster op de sociale media. Hij verhoogde de strijd tegen de criminele bendes in zijn land met een bijna militaire aanpak. Ondanks internationale veroordelingen lijkt die aanpak ook in Spanje in de mode te raken.

El Salvador is een land van amper 6 miljoen inwoners en is zo groot als de autonome regio Galicië. Toch haalt het land de laatste maanden geregeld de wereldpers. De president, Nayib Bukele, is de meest gevolgde president op aarde op Tiktok. In totaal heeft hij op social media meer dan 14 miljoen volgers, veel meer inwoners dan er in zijn land zijn.

De laatste tijd lijkt Bukele zijn land te regeren alsof het een Netflix serie betreft. Hij maakte de bitcoin een legale munt en voert een zichtbare strijd tegen de pandillas (gangs) die het land onveilig maken. Op filmpjes zie je hoe honderden jongeren worden opgepakt, kaalgeschoren en opgesloten in gigantische megagevangenissen. Ondanks dat de beelden gruwelijk en mensonterend worden geacht, zijn de filmpjes blits, alsof het de trailer van de nieuwste Hollywoodfilm betreft. Bukele wordt dan ook de eerste dictator van de digitale tijd genoemd.

Bukele slaagde er zo in wereldwijd gezien te worden. Maar volgens sommigen normaliseert hij op die manier ook een extreme aanpak die absoluut niet menswaardig is. De filmpjes poneren een eenvoudige oplossing voor een probleem dat in werkelijkheid complex en gelaagd is.

De situatie in Spanje is uiteraard onvergelijkbaar. En toch lijkt Bukele ook daar al vaste grond te vinden. In alternatieve rechtse kringen gaat steeds meer content over El Salvador de ronde. Op Televisie worden volledige programma’s aan de strategie van zijn regering gewijd. 

Er wordt dan ook gevreesd dat het Bukelisme model komt te staan voor een nieuwe vorm van extreem rechts libertarianisme. Een politieke stroming die de verdediging van cryptomunten combineert met een extreem harde aanpak van de criminaliteit. In linkse en liberale Spaanse kringen wordt gewezen op het gevaar van de normalisering van dergelijke praktijken.

Ga naar de inhoud