Wat zijn de beste Spaanse steden ter wereld om te wonen volgens buitenlanders

Málaga, Alicante en Valencia zijn de beste steden ter wereld om te wonen volgens buitenlanders
Beeld: via canva.com

Wat zijn de beste Spaanse steden ter wereld om te wonen volgens buitenlanders

Málaga is door de internationale gemeenschap uitgeroepen tot de beste stad ter wereld om te wonen. Dit blijkt uit de jaarlijkse ‘Expat City Ranking 2023’ die wordt opgesteld door InterNations, waarin ook twee andere Spaanse steden, Alicante en Valencia, hoog scoren, respectievelijk op de tweede en derde plaats.

De laatste jaren heeft Spanje zich gevestigd als de favoriete bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een volwaardig, cultureel rijk en gezond leven. Een recent onderzoek plaatst verschillende Spaanse steden, waaronder Málaga, Alicante en Valencia, in de topposities van hun wereldwijde ranglijst. Van de vriendelijkheid van de mensen tot de betaalbaarheid van de woningbouw en de gezondheidszorg van topniveau, dit zijn de factoren die Spanje tot de beste plek om te wonen maken.

Málaga met de vriendelijkste inwoners

Málaga is volgens ondervraagden de stad met de vriendelijkste inwoners. 89% van de ondervraagden zegt dat hun buren bijzonder aardig zijn tegen buitenlanders. Dit is veel hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 65%. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Málaga op de tweede plaats staat op de lijst van steden waar het gemakkelijk is om vrienden te maken. 

Málaga heeft een hoge kwaliteit van leven. Dit komt onder meer door het heerlijke klimaat dat op de eerste plaats staat. Ook de natuurlijke omgeving is goed, want deze staat op de achtste plaats. Málaga scoort goed op verschillende aspecten van de kwaliteit van leven, zoals werk en vrije tijd, combinatie van werk en gezinsleven, reizen en vervoer, en gezondheidszorg. De lokale arbeidsmarkt is echter minder goed.

Alicante heeft betaalbare huisvesting

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de hoge positie van Alicante in de ranglijst van InterNations is de betaalbaarheid van huisvesting. Volgens de enquête van InterNations geeft 73% van de expats in Alicante aan dat ze tevreden zijn met de kosten van levensonderhoud, waaronder huisvesting. Dit is een aanzienlijk hoger percentage dan het wereldwijde gemiddelde van 46%. 

Alicante is echter de eerste plaats wel kwijtgeraakt en overhandigd aan Málaga. Alicante scoort slecht op het gebied van buitenlandse arbeid. Expats zeggen dat de lokale bedrijfscultuur niet innovatief is en dat er weinig ruimte is voor flexibiliteit en zelfstandig werken.

Alicante is een geweldige stad om te wonen voor expats. Het is gemakkelijk om je te settelen, de cultuur is gastvrij en de levenskwaliteit is hoog. Buitenlanders zijn vooral tevreden met de betaalbare huisvesting en het uitstekende vrijetijdsaanbod.

Valencia heeft de beste gezondheidszorg

Naast Málaga en Alicante scoort ook Valencia hoog in de ranglijst van InterNations als het gaat om de beste steden om te wonen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de uitstekende gezondheidszorg in deze stad. Volgens de enquête van InterNations geeft 77% van de expats in Valencia aan dat ze tevreden zijn met de kwaliteit van de gezondheidszorg. Dit is aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 65%. In Valencia hebben expats toegang tot een uitgebreid netwerk van openbare en particuliere ziekenhuizen en klinieken, die hoogwaardige medische zorg bieden.

Naast de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg, staat Valencia ook bekend om haar gezonde levensstijl. De stad heeft een mild klimaat, waardoor buitenactiviteiten het hele jaar door mogelijk zijn. Daarnaast is het Mediterrane dieet, dat rijk is aan verse groenten, fruit en olijfolie, een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. Dit draagt bij aan een gezonde levensstijl en draagt bij aan de hoge levensverwachting in Valencia.

Ga naar de inhoud