Dit is waarom dit Spaanse dorp de zomertijd één dag uitstelt

Dit is waarom dit Spaanse dorp de zomertijd één dag uitstelt
Beeld: via canva.com

Dit is waarom dit Spaanse dorp de zomertijd één dag uitstelt

In het Spaanse dorp Tobarra, in de provincie Albacete in Castilla-La Mancha, klinken elk jaar van Witte Donderdag tot Paaszondag de onafgebroken slagen van 104 uur trommelspel. Deze eeuwenoude traditie is zo diep geworteld in de lokale cultuur dat de inwoners van Tobarra weigeren om de kloktijden aan te passen aan de zomertijd. In plaats daarvan zal het dorp de klok een dag later verzetten, zodat de trommeltraditie ongestoord kan worden voortgezet.

De Europese zomertijd, waarbij de klok een uur vooruit wordt gezet, gaat in op de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024. De meeste Spanjaarden zullen hun horloges dan verzetten, maar de bijna 8000 inwoners van Tobarra doen dat in 2024 niet.

Tobarra is een klein dorpje met ongeveer 8000 inwoners, gelegen in het zuidoosten van de provincie Albacete. Het is bekend om zijn eeuwenoude Paastradities, waarvan de belangrijkste het onafgebroken trommelspel of tamborrada is.

De trommeltraditie (tamborrada) van Tobarra gaat vele eeuwen terug in de tijd. Elk jaar van Witte Donderdag tot en met Paaszondag (in 2024 28 tot en met 31 maart) klinken de slagen van de trommels onafgebroken, dag en nacht. Deze unieke traditie is zo diepgeworteld in de lokale cultuur dat de inwoners weigeren hun klokken te verzetten voor de zomertijd.

Het onafgebroken, door UNESCO erkende, trommelspel is nauw verweven met de religieuze en culturele tradities van Tobarra tijdens de Paasperiode. Het begeleidt de processies en vieringen, en wordt gezien als een manier om de Passie van Christus te herdenken.

Op 4 maart 2024 heeft de burgemeester van Tobarra besloten om de invoering van de zomertijd een dag uit te stellen om de trommeltraditie voort te zetten. Dit besluit volgt eerdere gevallen uit 2002, 2005, 2013 en 2016, toen Tobarra ook al de zomertijd uitstelde ter bescherming van de traditie. De lokale gemeenschap steunt de burgemeester breed in deze beslissing, omdat ze trots is op haar culturele erfgoed en vastbesloten is om het te behouden.

Door de zomertijd een dag uit te stellen, kunnen de inwoners van Tobarra hun trommeltraditie ongestoord voortzetten van Witte Donderdag tot Paaszondag. De klokken zullen pas op maandagochtend 1 april 2024 om 2 uur worden verzet, en dat is geen grap.

Ga naar de inhoud