De schone en minder schone steden van Spanje

De schone en minder schone steden van Spanje
Beeld: El Español

MADRID – De Spaanse belangenvereniging voor consumenten OCU heeft voor de zesde keer (sinds 1995) 60 Spaanse steden onderzocht op de schoonmaak van straten etc. Uit de onderzoeksgegevens is gebleken dat van de 60 steden de schoonmaak en netheid bij 39 steden de afgelopen 4 jaar achteruit is gegaan.

In de lijst van de door de OCU 60 onderzochte steden bevinden zich alle provinciale hoofdsteden en nog eens 10 andere steden. Daarbij is o.a. gekeken naar de beoordelingen van 5.260 inwoners van deze 60 steden en de antwoorden van de gemeentehuizen van deze steden waarbij de OCU aangeeft dat 44 van de 60 onderzochte gemeentehuizen hebben meegedaan.

Er is bij het onderzoek gekeken naar vier onderdelen: hondenuitwerpselen (cacas), afvalcontainers (contenedores), beschilderingen en graffiti (pintadas), zwarte punten (puntos negros). Het laatste criterium heeft o.a. te maken met de meest bekritiseerde punten van de inwoners zoals de schoonmaak na een weekmarkt, hondenpoep, botellón (drinkende jeugd op straat), graffiti etc.

Slechter

De OCU geeft aan dat 39 van de 60 steden bij het onderzoek in 2019 slechter zijn beoordeeld dan bij het onderzoek van 2015. 18 steden zijn de afgelopen 4 jaar schoner geworden. Barcelona is 8 punten gezakt sinds 2015 en Madrid doet het nog steeds niet goed al is de schoonmaak iets beter geworden ten opzichte van 2015.

Volgens de OCU zijn de afgelopen 25 jaar de steden Bilbao, Pontevedra en Vigo wat betreft de schoonmaak stukken beter geworden. Daar tegenover staat de schoonmaak bij steden als La Coruña, Palma de Mallorca en Tarragona stukken slechter is geworden.

De schoonste steden van Spanje zijn allemaal te vinden in het noorden, noordwesten en midden van Spanje waarbij geen enkele stad gelegen aan de drukke Middellandse Zeekust in de buurt komt van de top 10 (op Castellón na op de 11e plaats).

De schone en minder schone steden van Spanje
El Pais

Top 10 van schoonste steden:

 1. Oviedo (Asturië) met een score van 79 van de 100
 2. Bilbao (Baskenland) 77
 3. Vigo (Galicië) 76
 4. Logroño (La Rioja) 74
 5. Pamplona (Navarra) 73
 6. Getxo (Baskenland) 71
 7. San Sebastian (Baskenland) 71
 8. Gijón (Asturië) 68
 9. Burgos (Castilla y León) 67
 10. Segovia (Castilla y León) 66

Top 10 van minst schone steden:

 1. Jaén (Andalusië) met een score van 31 van de 100
 2. Alicante (Valencia regio) 34
 3. Alcalá de Henares (Madrid regio) 36
 4. Cuenca (Castilla-La Mancha) 36
 5. Palma de Mallorca (Balearen) 37
 6. Cartagena (Murcia) 38
 7. Tarragona (Catalonië) 38
 8. Madrid (Madrid regio) 39
 9. Santa Cruz de Tenerife (Canarische Eilanden) 39
 10. Ávila (castilla y León) 40

Bekijk HIER alle lijsten van het onderzoek van de OCU.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Lagae Ludo

Ik denk dat Torrevieja waarschijnlijk maar 10 op 100 zal halen,overal uitwerpselen,kaka van de honden,natuurlijk de fout van de eigenaars,maar de Playa del Acequion spant te kroon van vuilste strand,zowel kaka van de honden als onkruid,UNA VERGUENZA!!!!

Fernando

Er zijn genoeg werklozen die aan een baan geholpen kunnen worden om dit probleem op te lossen, maar de Spaanse regering doet niets om banen te creëren en dan wil men ons doen laten geloven dat het beter gaat met de economie. Laat me niet lachen.

Pieter

Peniscola hoort zeker in het lijstje schone steden, en ligt aan de Middellandse zeekust !!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.