Koningsdag kan in Spanje wel gevierd worden op een terras maar toch anders (2021)

Koningsdag kan in Spanje wel gevierd worden op een terras maar toch anders (2021)
Beeld: 123rf

Koningsdag kan in Spanje wel gevierd worden op een terras maar toch anders (2021)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Nederland moet men nog even wachten tot woensdag 28 april coordat de terrassen weer open mogen. Dat is helaas één dag te laat want Koningsdag wordt gevierd op 27 april. In Spanje zijn in praktisch heel het land de terrassen alweer weken of maanden open of zijn ze, zoals in Madrid, nooit dicht geweest. Toch zullen er in Spanje bij de Nederlanders ook geen grote Koningsdag evenementen plaatsvinden.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zijn dinsdag 27 april aanwezig op de High Tech Campus in Eindhoven ter gelegenheid van Koningsdag 2021. 

Vanuit een studio nemen zij deel aan een speciale online en tv-uitzending waarin Brainport Eindhoven zich presenteert aan de hand van het thema KennisMaken. Tijdens de Koningsdaguitzending worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

Dat betekent dat de Koninklijke familie ook dit jaar niet op pad gaat om handjes te schudden en de traditionele Koningsdag activiteiten en evenementen te bekijken en bij te wonen. Het is het tweede jaar op rij dat er een alternatieve corona-Koningsdag in Nederland zal plaatsvinden.

Spanje

Normaal gesproken vinden er in Spanje onder de Nederlanders ook feestjes en vrijmarkten plaats maar ook al zijn de terrassen open, een vrijmarkt of een feestje is nu niet aan de orde en is niet mogelijk met de regionale corona-maatregelen.

De Nederlandse Ambassade in Spanje heeft op Facebook een oproep geplaatst voor suggesties voor een virtuele Koningsdag in Spanje. Iedereen kon tot zondagavond een foto sturen waar dan een Koningsdag-filmpje van gemaakt wordt die op Facebook geplaatst zal worden. (bezoek de facebookpagina)

Activiteiten

In Amsterdam is het normaal gesproken in een pre-corona-tijd een van de drukste dagen van het jaar maar ondanks dat er geen grote menigten zijn op de pleinen en bij de concerten en dat er niet gevaren zal worden met de bootjes op de grachten is er genoeg te doen.

Het gaat om virtuele evenementen zoals de Koningsnacht Muziekbingo in Bergen op Zoom of de Koningsnacht-Livestream vanuit Utrecht. 

Doe mee met de Online Tompouce Challenge door zelf mee te bakken of ga naar de Oranje Drive Thru in Loo (Arnhem) waar je tompoucen kunt halen.

Ook zijn er digitale Vrijmarkten zoals die in Zevenbergen, Rozenburg, Zaandam en in Surhuisterveen (Friesland) waar men iets minder virtueel een opritmarkt heeft georganiseerd.

Wij wensen alle lezers een fijne en gezellige Koningsdag, waar je deze ook viert en laten we hopen dat Koningsdag 2022 ook in Spanje weer op een normale wijze gevierd kan en mag worden. Veel plezier!

Ga naar de inhoud