Spanje heeft beslag gelegd op 12 Russische bankrekeningen, 23 huizen en 3 luxe jachten

Spanje heeft gelegd op 12 Russische bankrekeningen, 23 huizen en 3 luxe jachten
Beeld: Canva

Spanje heeft beslag gelegd op 12 Russische bankrekeningen, 23 huizen en 3 luxe jachten

MADRID – Tot nu toe heeft de Spaanse overheid beslag gelegd op 12 bankrekeningen of beleggingsfondsen, 23 woningen en 3 luxe jachten van vijf zakenlieden en Russische oligarchen die in verband worden gebracht met het Kremlin. Dat is volgens de kabinetschef van de premier, Óscar López, de officiële telling.

Het gaat om bezittingen van vijf Russische oligarchen die in verband worden gebracht met de Russische president Vladimir Poetin waar via de Europese Unie economische druk op wordt uitgeoefend. In totaal zijn er 12 bankrekeningen en beleggingsfondsen van deze oligarchen bevroren. Ook zijn 23 woningen en 3 luxe jachten in beslag genomen.

Het gaat om bezittingen van staalmagnaat Dimitry Pumpyansky, eigenaar en president van het bedrijf OAO TMK; Anbdrey Melnichenko, eigenaar van EuroChem,’s werelds grootste producent van minerale meststoffen; Eduardovich Oseevsky, voorzitter van Ruslands grootste leverancier van digitale diensten; Semenovich Vinokurov, schoonzoon van de minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en Igorevich Poluboyarinov, CEO van Aeroflot, de officiële luchtvaartmaatschappij van Rusland.  

Verder sprak de kabinetschef ook over de Nationale Veiligheidsstrategie daterend uit 2021 van het Centro Nacional de Inteligencia (CNI) waarin de mogelijkheid van een oorlog in Oekraïne nog niet was opgenomen maar waarin wel gesproken werd van een crisis met Rusland. Daarbij werd ook geschreven over de cyberbeveiliging en dat de cyberaanvallen de afgelopen jaren zijn verveelvoudigd, al namen deze het afgelopen jaar af van 13.000 in 2020 naar 10.831 in 2021.

De regering werkt verder aan maatregelen die binnenkort door de Ministerraad worden aangenomen waardoor Spanje het confiscatie proces van activa van de oligarchen kan bespoedigen. Vanaf het moment dat ze van kracht worden, kunnen activa van oligarchen die op de lijst van de Europese Unie staan (in totaal 862 personen en 53 entiteiten) blokkeren op basis van rapporten over hun economische eigendom.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.