Search
menu
Search

Fake news over Marokko dat regen ‘steelt’ van Spanje

Canva
Beeld: Canva

Fake news over Marokko dat regen ‘steelt’ van Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het komt helaas steeds vaker voor dat er fake news of in het Spaans ‘bulos’ verspreid worden via social media over allerlei onderwerpen. Het komt helaas ook te vaak voor dat er personen zijn die daar in trappen en al het fake news geloven. De website Maldita.es bestrijdt het fake news door bewijzen te plaatsen dat iets wat beweerd wordt niet waar is. In dit geval gaat het over Marokko dat regen ‘steelt’ van Spanje en de oude bekende bij de complottheorieën: de chemtrails.

Op social media worden sinds enkele dagen berichten gedeeld die te maken hebben met de situatie van droogte in Spanje. Het gaat in alle gevallen om fake news waarbij naast tekst ook gemanipuleerde foto’s en kaarten van Spanje getoond worden die verkeerd geïnterpreteerd worden om zo verwarring te veroorzaken en de publieke opinie te beïnvloeden. Op het beeldmateriaal is te zien dat Spanje bruin kleurt (droog) omdat er geen neerslag is, terwijl Marokko bijvoorbeeld wel blauw gekleurd (nat) is. Daarbij wordt melding gedaan dat Marokko de nieuwe groentetuin van Europa wil worden en dat regen naar hun land in plaats van Spanje gestuurd wordt door dit te stelen van Spanje.

Volgens Maldita.es is het idee dat regen van de ene naar de andere plaats kan worden verplaatst een misvatting, omdat het zoveel energie zou vereisen als honderden nucleaire bommen. De recente regenval in Marokko in april 2023 werd veroorzaakt door een lagedrukgebied dat een vochtige luchtstroom uit de Middellandse Zee naar de Atlasbergen trok, volgens deskundigen. Regenval in dit bergachtige gebied is niet ongebruikelijk en Marokko wordt op dit moment harder getroffen door droogte dan Spanje, zoals blijkt uit openbare wetenschappelijke bronnen.

Op 18 en 19 april werden afbeeldingen gedeeld van voorspellingen van regenval in Europa en Noord-Afrika, waarbij berichten werden geplaatst zoals “Zie je iets vreemds in deze afbeelding?” en “Terwijl het overal in Europa regent, valt er ook regen in de woestijn van Marokko, de nieuwe groentetuin van Europa. In Spanje is er echter alleen extreme droogte en worden stuwdammen afgebroken”. Sommige berichten suggereren dat de regenval onnatuurlijk is en dat dit het gevolg is van het verwoesten van het platteland van Spanje ten gunste van Marokko. Deze claims worden echter niet ondersteund door bewijs en zijn totaal ongegrond, fake news dus.

Het is tegenwoordig absoluut onmogelijk om een front, een zone tussen twee luchtmassa’s die soms regen met zich meebrengt, van koers te veranderen, volgens Cayetano Torres, woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET. Een front bevat namelijk miljoenen en miljoenen joules aan energie die zelfs niet te beheersen is met de krachtigste atoombom die we kennen. De energie in de atmosfeer is vele malen groter dan wat vrijkomt bij een atoomexplosie. Het idee om een front van koers te veranderen is dan ook sciencefiction.

De meteoroloog en wetenschapper Benito Fuentes heeft voor Maldita.es uitgerekend wat voor soort vliegtuigen er nodig zouden zijn om fictieve scenario’s zoals deze te verwezenlijken, waarin vermeende vliegtuigen regenwolken ‘stelen’ of ‘oplossen’. Om een kleine regenzone op te vangen en naar een andere locatie te verplaatsen, zou een vliegtuig een tank nodig hebben met een capaciteit van 20 miljoen ton water. Als het gewoon zou verdampen, zou het de energie van 730 bommen nodig hebben, vergelijkbaar met die welke op Hiroshima (Japan) in 1945 is gevallen. Het is dus praktisch onmogelijk om dergelijke scenario’s in de echte wereld uit te voeren.

Fake chemtrails nieuws

Naast dat volgens deze personen, noem ze maar ‘klimaatontkenners’ (waarvan er steeds meer zijn sinds er niets meer te ontkennen valt over de Covid-19 pandemie), die de fake berichten op social media delen Marokko regen ‘steelt’ van Spanje, zijn er ook weer foto’s, afbeeldingen en berichten verschenen over een oude bekende: de ‘chemtrails’.

‘Chemtrails’ is een term die wordt gebruikt door een groep complottheoretici die beweren dat sommige vliegtuigen bewust chemicaliën of andere schadelijke stoffen verspreiden in de atmosfeer, met als doel het beïnvloeden van het klimaat, het vergiftigen van de bevolking, of om andere redenen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Deze theorieën zijn echter niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en worden algemeen beschouwd als pseudowetenschap.

In dit geval gaat het over de ‘chemtrails’ die regen tegenhouden waardoor deze boven de Atlantische Oceaan voor de kust van Portugal omgeleid wordt en Spanje dus niet bereikt. Maar wat personen vaak waarnemen als ‘chemtrails’ zijn eigenlijk gewoon de normale condensatiestrepen die door vliegtuigen in de lucht worden achtergelaten. Deze strepen bestaan uit ijskristallen die worden gevormd door de waterdamp die door de motoren van de vliegtuigen wordt uitgestoten.

Ga naar de inhoud