Dit kost een biertje in een restaurant in Europa vergeleken met Spanje

Dit kost een biertje in een restaurant in Europa vergeleken met Spanje
Beeld: via canva.com

Dit kost een biertje in een restaurant in Europa vergeleken met Spanje

Met de meivakantie en het vakantiegeld in het vooruitzicht is FerryGoGo al in verschillende prijzen gedoken. Na eerder onderzoek naar kosten van een overtocht, en het huren van een auto op bestemming, is nu onderzocht hoe duur een biertje (0,5l) op verschillende vakantiebestemmingen in Europa, waaronder het ultieme vakantieland Spanje, is. 

Waarom de prijs van een biertje uitzoeken? Omdat de prijs van een biertje in horeca vaak een goede voorspeller is van de prijs van de horeca in een land, en als je voordelig op vakantie wil, kan dit een goede graadmeter zijn.

Er is gekeken naar 35 Europese landen op basis van cijfers van Numbeo. Uit de analyse van FerryGoGo komt onder meer naar voren dat je gemiddeld € 3,87 voor een halve liter bier in een restaurant in Europa kwijt bent. 

Dan zijn er uitschieters, bijvoorbeeld Noorwegen (€ 8,50), Zwitserland (€ 7,24) en Finland (€ 7,-) waar je flink in de buidel moet tasten voor een groot biertje, en een flink aantal goedkope landen, waar je niet direct enthousiast van wordt om op vakantie te gaan.

Nederland zelf staat op plaats 9 van duurste landen binnen Europa. Blijf je tijdens de vakantie in Nederland, dan ben je gemiddeld € 5,- kwijt voor een halve liter in een restaurant. België staat op plaats 18 met een gemiddelde prijs van € 4,- voor een halve liter bier.

Spanje  

Spanje komt voordelig uit de bus bij de populaire vakantielanden, met respectievelijk € 2,80 voor een biertje. In het onderzoek is gekeken naar de gemiddelde prijzen, maar Spanje is een groot land en de biertjes hebben niet in alle regio’s en steden dezelfde prijs. 

Op Ibiza betaal je makkelijk € 8,50 voor een biertje terwijl datzelfde biertje in Logroño (La Rioja) € 1,80 is. Dat is dezelfde prijs in de Spaanse hoofdstad Madrid, althans volgens dit onderzoek. Daar tegenover staat dat een biertje in Barcelona al snel tussen de € 2.50 en € 4,70 kost, afhankelijk van waar je dat biertje drinkt, want de beroemde Ramblas is niet hetzelfde als een wijkcafé.

Opvallend zijn ook steden in Andalusië zoals Granada waar je gemiddeld € 2,20 betaalt voor een biertje van de tap, maar daar krijg je dan wel een tapa bij, iets wat soms (maar niet altijd) ook geldt in Sevilla, Málaga, Córdoba en Cádiz in dezelfde autonome regio.

Onderstaand zie je zowel de prijzen in tabel als in een kaart van Europa.

Ga naar de inhoud