Rijen wachtende mensen bij voedselbanken Spanje steeds langer

Rijen wachtende mensen bij voedselbanken Spanje steeds langer
Beeld: RTVE

Rijen wachtende mensen bij voedselbanken Spanje steeds langer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de sociale media komen regelmatig beelden voorbij van lange rijen wachtende mensen die op voedselpakketten staan te wachten. Daar wordt dan over het algemeen bijgeschreven ‘dit is niet Venezuela maar Spanje’ om aan te geven dat er op dit moment in Spanje veel mensen zijn die tijdens de corona-crisis en noodtoestand niets hebben, geen inkomen en dus geen eten.

De corona-crisis heeft er samen met de noodtoestand voor gezorgd dat veel bedrijven tijdelijk of definitief de werknemers hebben ontslagen en zwartwerkers helemaal geen inkomen hebben en ook nergens recht op hebben.

Dat heeft dus geleid tot veel mensen zonder inkomen waardoor er geen geld is om eten te kopen. Daarom zoeken veel mensen hulp bij de voedselbanken, kerken zoals Caritas, het Rode Kruis of particuliere initiatieven om voedselpakketten te geven aan die personen die dat nodig hebben.

De armoede die in veel wijken te zien is in de grote steden maar ook in dorpen en zelfs de toeristische kustplaatsen is steeds duidelijker aan het worden. Wellicht zijn veel inwoners van het land daar niet van op de hoogte omdat niet overal hierover geschreven wordt of dat er televisiecamera’s te zien zijn, maar het is de realiteit, net zoals in de crisis van 2008.

Basisinkomen

Precies om die armoede te bestrijden zal de Spaanse regering deze vrijdag als eerste land het basisinkomen (renta básica) goedkeuren na een speciale ministerraad. Deze Ingreso Mínimo Vital (IMV) zal een opluchting zijn voor 850.000 huishoudens die als ze aan de voorwaarden voldoen elke maand een bedrag ontvangen tussen de 461 en 1.100 euro in 12 betalingen.

Bij een basisinkomen krijgt elke burger een vast maandelijks bedrag van de overheid zonder dat daar voorwaarden aan zijn verbonden. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de gezinssituatie zoals een eenoudergezin, ouders met kinderen of alleenstaande personen. 

Meer informatie over dit nieuwe basisinkomen zal donderdag of vrijdag bekend worden gemaakt maar wat we nu weten is dat de extreme armoede flink zal dalen en het de staatskas zo’n 3 miljard euro zal gaan kosten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.