Spaanse krant ABC publiceert fake news over ‘illegale immigranten’ subsidie Aragón

Spaanse krant ABC publiceert fake news over ‘illegale immigranten’ subsidie Aragón
Beeld: Freepik

Spaanse krant ABC publiceert fake news over ‘illegale immigranten’ subsidie Aragón

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Het is de Spaanse krant ABC gelukt om fake news te verspreiden over een speciale subsidie die in de autonome regio Aragón is aangenomen. Dat fake news werd gretig overgenomen door andere kranten en websites en veelvuldig gedeeld op sociale media maar de website die dat soort fake berichte bestudeert Maldita.es verteld de waarheid en legt uit dat het artikel van ABC niet correct is.

Het is niet bekend of de journalisten van de rechtsgeoriënteerde krant ABC zich vergist hebben, te snel iets hebben geschreven of bewust fake news verspreiden om de regionale regering in Aragón in diskrediet te brengen. Feit is dat het artikel dat werd gepubliceerd niet correct is maar dat dat niet correcte nieuws wel veel werd verspreid via sociale media en andere websites/kranten.

In Spanje bestaat de website Maldita.es die dit soort fake news berichten probeert uit te leggen aan den hand van bewijzen. Ook in dit geval heeft Maldita.es bewezen dat het bericht van de krant ABC niet correct of fout geschreven is.

Aragón en immigranten subsidie

In het ABC artikel is te lezen dat illegale immigranten zonder officieel in Spanje te staan ingeschreven zonder pardon 522 euro per maand subsidie kunnen krijgen in Aragón. De enige eis is dat men zich inschrijft met een paspoort van het land van oorsprong in een gemeente in de autonome regio Aragón.

ABC: Todo inmigrante que se afinque en Aragón tendrá derecho a cobrar un mínimo de 522 euros al mes. Basta con que se empadrone en algún municipio aragonés o que haya presentado una solicitud de asilo y refugio. Para empadronarse no se exige que el inmigrante tenga regularizada su situación en España, basta con presentar el pasaporte.

Deze regionale wet die door alle politieke partijen werd aangenomen in Aragón zorgt ervoor dat als aanvulling op het Minimale Vitale Inkomen (Ingreso Minimo Vital) personen die zich inschrijven in de autonome regio een extra subsidie kunnen krijgen, de Prestación Aragonesa Complementaria del Ingreso Mínimo Vital. Het is een subsidie die inwoners van Aragón kunnen krijgen als ze niet in aanmerking komen voor de Ingreso Minimo Vital.

Maar uiteraard zijn daar wel regels en bepaalde eisen aan verbonden die in de krant ABC gemakshalve worden weggelaten maar wel belangrijk zijn. De journalisten die het artikel schreven deden dat door te kijken naar een eerste wetsvoorstel dat nog niet compleet was en zelfs stamt uit juni 2020. Het uiteindelijke wetsvoorstel dat dus wel is aangenomen is heel anders.

De regionale overheid van Aragón bevestigd dat het compleet fake news is dat elke illegale immigrant zomaar 522 euro per maand kan krijgen in de regio. Zo staat er in de nieuwe wet ‘Tener residencial legal en España’ wat betekent dat je legaal ingeschreven moet staan in Spanje. 

Daarnaast is het niet een subsidie die alleen aan immigranten wordt gegeven maar aan alle inwoners van de autonome regio Aragón in een extreem moeilijke situatie en die geen recht hebben op het Minimale Vitale Inkomen en binnen een van de zes in de regionale wet genoemde groepen vallen.

Ondanks alle bewijzen dat het bericht in de krant ABC fake news is, is het artikel nog steeds te lezen en is dat niet aangepast.

Bekijk hier de officiële publicatie in de regionale staatscourant (BOA) van Aragón (PDF)

Ga naar de inhoud