Aantal apenpokkenvirus patiënten in Spanje gestegen naar 84 personen

Aantal apenpokkenvirus patiënten in Spanje gestegen naar 84 personen
Beeld: 123rf

Aantal apenpokkenvirus patiënten in Spanje gestegen naar 84 personen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl er op woensdag er nog sprake was van 59 bevestigde apenpokkenvirus patiënten in Spanje is dat aantal in 24 uur tijd met 25 gevallen gestegen naar 84 positieve testuitslagen op donderdag. Het aantal nog te onderzoeken personen is met 57 gestegen naar 157.

De ‘monkeypox’, of zoals ze dat in Spanje noemen ‘viruela del mono’, grijpt om zich heen met steeds meer gevallen. In slechts 24 uur tijd zijn er 25 nieuwe besmettingsgevallen bijgekomen waardoor het aantal via PCR-test bevestigde positieve apenpokkenvirus patiënten is gestegen naar 84 personen. Spanje is daarmee nog steeds de lijstaanvoerder wat betreft gevallen binnen de Europese Unie.

Naast dat er 84 personen positief zijn getest op het apenpokkenvirus, zijn er ook 73 personen die negatief zijn getest. Maar de kans is aanwezig dat er meer gevallen bij zullen komen want er zijn nog 157 PCR-testen die nog geverifieerd moeten worden door het Instituto de Salud Carlos III. Tot nu toe waren alle positief geteste en mogelijke besmette personen mannen maar in Madrid is de eerste vrouw positief op Monkeypox getest.

Wereldwijd zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nu 291 bevestigde Monkeypox patiënten bekend. 118 bevestigde gevallen zijn gemeld in 12 EU-lidstaten waaronder Spanje met 84, Verenigd Koninkrijk (niet EU) met 77, Portugal met 49, Duitsland met 10, Frankrijk met 7, Nederland met 6, Italië met 5, België met 4, Zweden met 2, Denemarken met 2 en Oostenrijk met 1.

Voorlopig maakt het Ministerie van Volksgezondheid zich nog niet zo druk maar er zijn wel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo maakte het Ministerie eerder al een apenpokkenvirus protocol bekend en is nu ook bekend dat Spanje samen met andere landen vaccins heeft besteld. Het gaat om het Imvanex-vaccin van het Deense laboratorium Bavarian Nordic dat een effectivity heeft van 85% tegen Monkeypox. Maar het Ministerie geeft ook aan dat er nog geen plannen zijn om een vaccinatiecampagne voor personen jonger dan 40 jaar te starten.

Ga naar de inhoud