De grootste fabrikant van Catalaanse ‘poepers’ opent winkel in Madrid

De grootste fabrikant van Catalaanse ‘poepers’ opent winkel in Madrid
Beeld: Winkel in Girona, @caganers / facebook

De grootste fabrikant van Catalaanse ‘poepers’ opent winkel in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie had dat gedacht, de typisch Catalaanse traditie die vanaf nu ook in de hoofdstad van Spanje te krijgen is. We hebben het dan over de Catalaanse ‘poepers’ die natuurlijk beter bekend zijn als ‘caganers’. Het gaat om de schijtende beeldjes van bekendheden die elk jaar onder de kerstboom geplaatst worden in Catalonië. Maar deze ‘caganers’ zijn inmiddels ook uitgegroeid tot een nationaal en internationaal verzamelobject.

In Catalonië kun je op de kerstmarkten in de stalletjes de typische poepers zien. Ook op de website van Caganer.com en in fysieke winkels kun je terecht voor de grappige figuurtjes genaamd ‘caganers’. De traditionele caganers worden elk jaar afgewisseld met de hedendaagse poepers met de figuurtjes van nationale en internationale bekendheden.

De eerste keer dat je deze figuurtjes ziet weet je niet meteen waar het over gaat en denk je dat iedereen gek is geworden. Het gaat namelijk om een klein figuurtje die in de kerststal gezet wordt maar die al zittend zit te poepen. Maar waarom? Boeren zouden zo een betere oogst moeten krijgen in het nieuwe jaar. 

De Catalaanse en Catalonië bezoekende ‘caganer’ fans konden al terecht bij drie winkels in Barcelona en een winkel in Girona van het bekende bedrijf Caganer.com maar daar komt nu de eerste winkel buiten Catalonië bij. Deze is gelegen in de Calle Mayor nummer 82 in Madrid en zal op 1 juni haar deuren openen. Natuurlijk ontbreekt het niet aan ‘typisch Madrileense’ beeldjes zoals de regionale premier van Madrid Isabel Díaz Ayuso, influencer en streamer Ibai Llanos, ex-Real Madrid verdediger Sergio Ramos, el Oso van het standbeeld ‘de beer en de aardbeiboom’ op het Puerta del Sol plein etc.

Met de fysieke Caganar.com winkel in Madrid zal het Catalaanse ‘poepertje’ waarschijnlijk nog bekender worden want Madrid trekt elk jaar veel internationale bezoekers die, als ze voorbij de winkel lopen, toch zeker wel wat foto’s zullen maken en waarschijnlijk ook wel een beeldje mee naar huis zullen nemen als echt Spaanse (lees: Catalaans) souvenir.

Ga naar de inhoud