250 kilo zware man met diogenes-syndroom gered in flat in Barcelona

250 kilo zware man met diogenes-syndroom gered in flat in Barcelona
Beeld: twitter

250 kilo zware man met diogenes-syndroom gered in flat in Barcelona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De brandweer van Catalonië moest een man van 250 kilo uit zijn flat in El Prat de Llobregat in de provincie Barcelona redden. De 48-jarige man lijdt aan het diogenes-syndroom en had zoveel troep in zijn flat verzameld dat hij er niet meer uit kon komen. De man belde woensdagochtend zelf naar de hulpdiensten om half negen. Hij liet weten dat hij zijn huis niet meer uit kon, zo informeren bronnen van de brandweer. 

Hierop ging de brandweer naar de woning van de man, die op de begane grond woonde, maar ze konden de woning van de man niet binnentreden door de grote hoeveelheid troep die achter de deur opgestapeld lag. Uiteindelijk hebben ze een gat in de muur moeten maken om toegang tot de woning te krijgen. 

Eenmaal in de woning begonnen de brandweerlieden om een gedeelte van het afval uit de woning te verwijderen en zo bij de man te kunnen komen. De man werd geëvacueerd via het gat in de muur met een mechanische brancard en een heftruck om hem op de grond te krijgen. 

Daarna werd hij direct onderzocht door medisch personeel dat hem over liet brengen naar het Bellvitge ziekenhuis. Het duurde wel zeven uur voordat de man gered kon worden. Na de reddingsactie kwam direct een schoonmaakploeg van de gemeente van El Prat om de woning leeg te ruimen. 

De man was al onder toezicht gehouden van 2012 tot 2015 door de gemeente. In die tijd werd na het eerste contact de woning al eens schoongemaakt. Dit kwam doordat de regering meldingen had gekregen van een ongezonde situatie in de woning. In 2015 werd besloten dat de man, die op dat moment weer aan het werk was, beter was geworden en de zaak werd gesloten. Sinds 2015 heeft de politie drie telefoontjes gekregen dat de man geen tekenen van leven meer gaf. Deze werden echter van de hand gedaan toen de man zijn telefoon opnam en in staat was om te antwoorden. 

De man ging echter al sinds de pandemie zijn huis niet meer uit en had dus ook geen toegang tot zijn medicatie. Men is verbaasd dat de buren niet geklaagd hebben over de intense geur die uit de woning kwam.

Ga naar de inhoud